Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För vissa varor har familjen satt en gräns för vad de får kosta. Här visar hon hur månadshandlingen får plats i skåpen och i klippet får du veta mer om hur familjen halverat sin matkostnad. Foto: Anna Palmgren/SVT

Familjen i Lund halverar matkostnaden – genom månadshandling

Uppdaterad
Publicerad

Genom noggrann planering och storhandling en gång i månaden hoppas lundabon Klara Twete och hennes familj kunna sänka matkostnaden med hela 50 procent. På sociala medier delar hon sina inköp för att inspirera andra.

Hittills har de månadshandlat två gånger. Första månaden sänkte de sina utgifter på mat med 30 procent. Denna månad hoppas de att summan inte ska bli högre än 5000 kronor, vilket i så fall skulle betyda en halvering. Det inkluderar även produkter som blöjor och specialkost.

Vissa varor behöver familjen dock kompletteringshandla under månaden – även dessa kostnader läggs in i ett dokument där de håller stenkoll på den totala utgiften.

Lundafamiljen: ”Vi köper inte sämre varor”

Men även om kostnaden blivit lägre har de inte sänkt kvaliteten på den mat de köper. Klara Twete, som också är socialdemokratisk regionfullmäktige ledamot i Skåne, säger att det främst handlar om att ta vara på det man har i skåpen.

I klippet berättar Klara Twete om hur hon tänker med månadshandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.