I måndags förstördes familjen Viks bil och husvagn. På onsdagen var Charly och Robin Vik och Charlys föräldrar på plats vid brandplatsen för att få undan de sista brandresterna. Foto: Privat bild och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Husvagnen brann upp första dagen på semestern

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kände Charly och Robin Vik en lukt från sin husvagn – en stund senare hade den brunnit upp.

– Boulekulorna är det enda som klarat sig. Allting är helt förstört, säger Charly Vik till SVT Nyheter Skåne.

Familjen Vik från Röke utanför Hässleholm var i måndags på väg mot Karlskrona för att inleda sommarens campingsemester.

På vägen stannade Charly, Robin och deras två barn till på Hälleviks camping för att hälsa på Robins föräldrar. Men när de skulle köra därifrån upptäckte de att husvagnen fattat eld.

– Vi hade precis satt sonen i hans bilbarnstol och dottern satt bredvid. Men vi hann ut, som tur var. Det var bara att springa bort med dem, så snabbt vi kunde, säger Charly Vik.

Okänt hur branden startade

Branden spred sig till bilen som också förstördes. Vad som orsakade branden är oklart – och familjen får förmodligen aldrig veta.

– Det går ju inte att undersöka husvagnen. Polisen skriver ett ärende och det finns ingen misstanke om brott. Det var det enda de kunde göra. Man hade gärna velat veta vad som hände med den, men nu är det så här, säger Charly Vik.

Kommer ni campa igen?

– Inte denna sommaren – i så fall i en stuga, har vi sagt. Men ja, ungarna och mannen vill fortfarande gärna ha en husvagn. Men i så fall blir det antagligen en lite nyare husvagn så att man är helt hundra på säkerheten.

Försäkringen gällde inte

Nu vill Charly Vik uppmana andra husvagnsägare att vara noga med att titta igenom sina husvagnar.

– Så att allting är i toppskick. Och att man tittar igenom sina försäkringar så att de verkligen gäller för till exempel en brand.

Gällde er husvagnsförsäkring?

– Nej, vi hade varit dumma och missat detta. Vi trodde att det gick med bilförsäkringen men det gjorde det inte i vårt fall. Men vår hemförsäkring täcker allt som var inuti husvagnen och vi har så klart bilförsäkring, säger Charly Vik.

I videoklippet kan du se bilder på husvagnen före, under och efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.