• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Irit Dromi Arlinsky och hennes barn blev av med allt i branden. Nu har de fått hjälp via en Facebookgrupp där personer skänker kläder, leksaker och möbler. Foto: Privat

Familjerna miste allt i branden – “Alla vill hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

Många familjer har fått sina lägenheter totalförstörda i storbranden i Malmö. Nu sluter malmöborna upp i en facebookgrupp där de startat en insamling och öppnar upp sina hem för de branddrabbade.

Efter den kraftiga branden i Fågelbacken  i Malmö är många utan hem och ägodelar. Irit Dromi Arlinsky fick lägenheten totalförstörd i branden. Hon är ensamstående och bor nu på hotell med sina tre barn som är fem, fyra och två år gamla.

– Detta är så sorgligt och gör ont i hela kroppen. Jag flyttade in för sex veckor sen efter en skilsmässa. Mest synd är det om barnen som inte förstår till 100 procent, säger Irit Dromi Arlinsky.

”Fick inte ens med en blöja”

Hon och barnen fick fly branden endast med kläderna de hade på kroppen. I facebookgruppen som startats samlas det nu in kläder, möbler och hygienartiklar till de branddrabbade.

– Jag har fått jättebra hjälp från folk i gruppen. Alla vill hjälpa till. Jag fick inte ens med en blöja när jag lämnade lägenheten. Barnen har fått blöjor och alla möjliga kläder, skor och en barnvagn. Folk har varit helt fantastiska, säger Irit Dromi Arlinsky.

400 medlemmar

Facebookgruppen, som startades av malmöbon Ivana Novkov, har nu 400 medlemmar.

– Jag har själv erfarenhet av en brand så jag hade känslan för hur fort ens liv kan rasa. Jag ville hjälpa till på något vis och startade gruppen, säger hon.

Petronella Regen och hennes familj bodde i lägenheten högst upp i huset som brann. Hon har tillsammans med sin man och sin treårige son fått låna en lägenhet där de bor för tillfället.

– Det är inget kvar alls i lägenheten, allt är helt länsat och sonens rum är helt svart. Men i allt elände kan jag inte låta bli att le när jag ser så många som vill hjälpa till. Jag har fått minst hundra meddelanden från personer som vill hjälpa, säger Petronella Regen.

Kommunen stöttar drabbade

Natten till fredag evakuerades alla boende i huset och Malmö stad ordnade med en uppsamlingsplats i Petriskolan. De som nu behöver hjälp med boende har möjlighet att få det via socialtjänsten.

– Alla är omhändertagna på ett eller annat sätt. I början av veckan kommer vi ha mer information om skadeläget. Vi kommer ha möten Malmö Stad, räddningstjänst och försäkringsbolag för att skapa oss en helhetsbild över läget och hur vi ska gå vidare, säger Nicklas Sjöqvist, presschef på Malmö stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer