Åsa Conning Ehrlin och Niklas tillsammans med sina barn Emmi och Ebba på festivalen 2013 Foto: Privat

Familjevänligt på Roskildefestivalen

Publicerad

Den här sista helgen i juni och början på juli är då semestern börjar på allvar för väldigt många. Det är nämligen åter dags för Roskildefestivalen utanför Köpenhamn i Danmark. Festivalen har mycket mer än musik, men där ligger huvudfokus. I åtta dagar kan de 130 tusen besökarna välja och vraka bland 175 olika musikakter. Fyra av dessa besökare är familjen Ehrlin.

Åsa Conning Ehrlin och Niklas Ehrlin från Malmö har varit på många festivaler. I tio år har de åkt ihop. I år åker de till Roskildefestivalen tillsammans med sina barn Emmi och Ebba som är tio och sex år gamla, men det är inget nytt, deras yngsta gör sin sjunde festival.

Hur kommer man på att prova att åka på festival med sina barn?

Vi blev inspirerade av en kollega till Åsa som åkt många gånger med hela familjen. Sen är Roskilde en så familjär och trygg festival att det aldrig skulle kännas oroligt att ha med sig barnen. Stämningen är fantastisk där, något vi vill dela med våra barn. Vi tror också att de alltid har roligt, säger Niklas.

Vad är det svåraste?

– Det svåraste är nog egentligen att en av oss måste gå hem tidigare och lägga barnen, men vi turas om beroende på vad som står på spelschemat.

Ta det i barnens takt

Några tips till andra som vill åka på festival med familj?

– Att bara åka dit och inte ha för uppbundet schema utan ta det i barnens takt och bara njuta av stunden, människorna och atmosfären. Tror aldrig man kommer att ångra sig, säger Åsa.

Familjen har gjort det enklare för sig genom att bo i ett rum på en närbelägen skola med egen dusch. Något som de lärt sig av några vänner som gjort så sen 90-talet och som fortfarande också åker med familj.

Vad hoppas ni på att hinna se under festivalen?

– Mycket! Åsa ser fram emot Massive Attack, Four Tet, Mogwai och Interpol för att behöva välja några. Niklas ser mest fram emot Chelsea Wolfe och Nine Inch Nails.

– Med barnen så ser vi allihop främst fram emot att se Eminem ihop och barnen vill se Bruno Mars, så där får vi nog se till att bara följa med, säger Niklas.

Fakta: Årets artister i urval

Eminem, Bruno Mars, Gorillaz, Nick Cave & the Bad Seeds, Massive Attack, Nephew, David Byrne, Dua Lipa, Nine Inch Nails, Alex Vargas, Andersson Paak & The Free Nationals, Ben Frost, Black Star, Charlotte Gainsbourg, CV Ørgenssen, Descendents, Fever Ray, First Aid Kit, Fleet Foxes, Four Tet, Interpol, Joey Badass, Khalid, Mike Skinner & Murkage present Tonga, Mogwai, My Bloody Valentine, Odesza, Pablo Moses, Partynextdoor, St Vincent, Stone Sour, Stormzy, The minds of 99, Vince Staples, When Saints Go Machine.

/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.