Polisen hittade en outlöst sprängladdning, som bombgruppen fick ta hand om. Foto: Mikael Nilsson/Anders Eeg-Olofsson (SVT)

Man dömd för detonation utanför villa i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig man från Malmö dömdes på fredagen till fängelse för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt tingsrätten i Lund är han skyldig till detonationen utanför en villa i Staffanstorp i höstas.

Den kraftiga smällen tidigt på morgonen den 14 oktober 2020 förbryllade både polisen och boende i området.

På villauppfarten stod en brinnande bil. Skadorna tydde på någon form av detonation. Polisen hittade senare ytterligare en sprängladdning, som inte exploderat och som bombgruppen fick ta hand om. 

DNA-spår på stubinen

På sprängkapseln och stubintråden fanns ett DNA-spår, som ledde fram till 45-åringen. Både han och villaägaren sa i tinget att de inte kände varandra. Villaägaren har till SVT sagt att det inte finns någon hotbild mot honom. Bilen på uppfarten ägdes av en annan person. 

Den dömde 45-åringen förnekar brott men har lämnat vaga uppgifter om vad han gjorde vid tidpunkten. Han var just då inne i en tid av narkotikamissbruk; var i en dimma och flackade runt mycket. 

Kopplat upp telefonen

Åklagarens huvudsakliga bevisning är DNA-analysen. Telefonuppkopplingar och kortköp visar också att 45-åringen varit i Staffanstorp det aktuella dygnet. 

En enig tingsrätt finner 45-åringen skyldig och dömer honom för allmänfarlig ödeläggelse till fängelse i två år och tre månader. Han ska även betala ett mindre skadestånd till familjen som bor i huset.

Se den stora polisinsatsen utanför villan i Staffanstorp i oktober:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.