Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där Izabella berättar om de bortplockade blommarna.

Izabellas blommor försvinner vid makens gravplats

Uppdaterad
Publicerad

De julrosor Izabella Kristoffersson ställer vid sin makes gravplats på Norra kyrkogården i Trelleborg försvinner omgående. Ordningsreglerna tillåter inte krukor utan endast snittblommor vid gravstenarna.

– Det är viktigt att man undersöker vad som gäller för olika typer av gravplatser, poängterar Jan Mårtensson, ordförande i begravnings- och fastighetsutskottet i Trelleborgs församlingen.

Izabellas man dog 2019 och för henne var det en självklarhet att smycka gravplatsen med jämna mellanrum. Snart märkte hon dock att det mesta hon ställde dit togs bort, vilket Trelleborgs Allehanda rapporterade omförst.

Max tre föremål

Det visade sig att reglerna för hur och vad som får placeras i anslutning till gravstenen var ganska stränga. Inga plastblommor, inga krukväxter och max tre föremål i anslutning till stenen var vad som gällde.

Jan Mårtensson från Trelleborgs församling vill påminna alla om att ta reda på vad som gäller för olika typer av gravplatser.

– Det kan vara svårt att ha koll på allt när någon nära gått bort men det finns flera olika alternativ på gravplatser.

”Förstår inte varför”

Izabella Kristoffersson är kritisk till att de ansvariga för ordningsreglerna ska agera smakråd om vad som är fint och fult.

– Att man bara får sätta snittblommor vid graven mitt i vintern är knäppt. De dör direkt. Jag förstår inte varför de måste ta bort en plastblomma så fort jag sätter dit den.

Jan Mårtensson menar att det är viktigt med tydliga regler för att kyrkogårdspersonalen ska slippa hamna i invecklade diskussioner med besökare kring vad som gäller vid de olika gravplatserna.

– De måste ha ett tydligt reglemente att förhålla sig till. Men det är svårt så klart, det finns lika många åsikter om det här som det finns sätt att smycka sina nära och käras gravplatser på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.