När Henrik Johnsson fick bekräftat att hans lamm rivits av en varg tog han in de övriga fåren i lagården. Foto: Henrik Johnsson

Fårägaren: ”Rivna lammet låg 150 meter från gårdsplanen”

Publicerad

När fårägaren Henrik Johnsson i Killhult utanför Hörby gick ut från sitt hus på måndagsmorgonen förstod han att något hade hänt. I stället för att beta i hagen, så stod alla hans 80 får och tryckte i en skock vid gårdsplanen.

– Jag såg ett lamm ligga på marken en bit bort och när jag kom fram såg jag att det var bitet i halsen och nacken, säger han.

Det döda lammet låg 150 meter från Henrik Johnssons boningshus. Länsstyrelsen har varit på plats och konstaterat att det handlar om ett vargangrepp.

– Det känns olustigt att vargen rivit ett lamm på den plats där mina barn brukar leka. Jag känner oro för mina djur, både för fåren och för min hund som brukar få springa lös när jag är ute och jagar, säger han.

Flera vargangrepp

Enligt länsstyrelsen har tre olika vargangrepp på får konstaterats i Hörby, Osby och Klippan det senaste dygnet. Enligt Henrik Johnsson sågs vargen i byn Killhult så sent som dagen innan hans lamm revs.

Efter vargangreppet har Henrik Johnsson hållit sina får inomhus för att de skulle lugna ner sig. Under tisdagseftermiddagen ska de åter igen få komma ut på ängen.

– Det är klart att vi pratar om vargen här i byn. De flesta tycker det känns olustigt att vargarna är så orädda och närgångna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet