Fareeda Abbas Khalaf berättar om sina upplevelser när hon tillfångatogs av IS. Foto: Edina Halilovic

Fareeda tillfångatogs av IS i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll hålls en minnesstund i Arlöv för att hedra de yazidier som föll offer för IS i norra Irak för tre år sedan.
20-åriga Fareeda Abbas Khalaf blev då tillfångatagen av terrorgruppen och har bjudits in för att berätta om sina upplevelser.

Det står Kojo på Fareedas halsband. Det är namnet på hennes hemby som intogs av IS i augusti 2014.

Männen och pojkarna i byn avrättades och Farida förlorade sin pappa och två av sina bröder. Hon och flera tusen yazidiska kvinnor och flickor i Sinjarprovinsen i norra Irak tillfångatogs.

-Hur mycket jag än berättar om vad som hänt så finns det så mycket mer. Jag har blivit slagen, de har våldtagit mig, de har gjort allt, säger Fareeda.

TV: Se hela inslaget här

Har fått hjälp i Tyskland

Yazidier är en minirotetsgrupp som utsatts för förföljelser under lång tid, och hundratusentals är idag på flykt. Fareeda lyckades också fly och har fått hjälp i Tyskland.

– Jag vill att yazidierna som är kvar ska få tillbaka sina rättigheter, och att det som har hänt ska erkännas som ett folkmord, säger Fareeda.

Dagens minnesceremoni i Arlöv hålls för att hedra yazidierna som massavrättades av IS, men också för att hjälpa de kvinnor som fortfarande hålls i fångenskap.

– För mig betyder det väldigt mycket, det är en svår dag för alla yazidier runt om i världen. Det är ett folkmord som fortfarande pågår, vi tycker att det är jätteviktigt att uppmärksamma det som har hänt eftersom det fortfarande är få som känner till det som yazidierna utsätts för, säger Delkhwaz Haciy, arrangör och ordförande för föreningen Yazda Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer