– De kommande två åren stänger vi älgjakten helt och hållet, säger Lars Stiernerbielke, ordförande för Wanås Älgskötselområde. Foto: SVT/Mikael Fritzon / TT

Färre älgar i Skåne – jägare vill stoppa jakten

Publicerad

Den 14 oktober startar älgjakten i Skåne, men älgarna har blivit så få att jägarna på flera håll planerar att stoppa jakten.

I flera av delar av länet väljer jägarna i år att skjuta färre älgar än normalt. En anledning är att det inte har fötts tillräckligt med kalvar. I Wanås älgskötselområde i nordöstra delen av Skåne har de tagit beslut att i år skjuta färre djur på grund av älgbrist.

– Vi kommer att ha en avlysningsjakt i år för att ha en nedtrappning. Det innebär att vi får skjuta en tjur och tre kalvar. De kommande två åren stänger vi älgjakten helt och hållet. Vi har även närområden som planerar att sänka sin avskjutning, säger Lars Stiernerbielke, ordförande för Wanås Älgskötselområde.

Varför är det viktigt att behålla en stark älgstam?

– Det är viktigt för våra efterlevande att behålla en stark fauna. Älgen tillhör vår natur och de ska vi vara rädda om. Jag hoppas att komma tillbaks till som det var på 1990-talet med en bra älgstam, det vill säga cirka sex älgar per tusen hektar. Där är vi inte ännu, utan det är betydligt färre, säger Lars Stiernerbielke.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med samtliga fem älgförvaltningsområden och en majoritet av dem rapporterar om färre älgar, även om det finns lokala skillnader.

– Det måste födas fler djur för att stammen ska bli större och då avgör bland annat tillgången på föda, säger Jonas Paulsson, ordförande i Jägarförbundet Skåne.

409 fälldes

Statistik från länsstyrelsen visar att Skånes jägare har skjutit 37 procent färre älgar år 2018 jämfört med för tio år sedan. Förra året fälldes det endast 409 älgar i hela Skåne, trots ett mål på att skjuta 597 älgar.

Populationen har också varit på nedgång under det senaste decenniet, enligt jägarnas rapportering till länsstyrelsen.

Antalet fällda älgar

Visa

Antalet fällda älgar år 2018 i respektive älgförvaltningsområde i Skåne. (Minskning/ökning i procent sedan år 2009).

Södra: 12 älgar (- 48 procent)

Mellersta: 35 älgar (- 64 procent)

Mellersta Norra: 160 älgar (+14 procent)

Nordvästra: 95 älgar (-14 procent)

Nordöstra: 107 älgar (-35 procent)

Totalt Skåne: 409 älgar (- 37 procent)

Källa: Länsstyrelsen Skåne/Älgdata

Lokalt är det stor skillnad på hur många älgar som skjuts. I mellersta norra förvaltningsområdet (trakterna mellan Klippan och Hässleholm) sköts det förra året 1,7 älgar per 1 000 hektar. Det kan jämföras med 0,1 älgar per 1 000 hektar i södra Skåne.

Störst nedgång av antalet skjutna älgar/hektar de senaste tio åren är i mellersta Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer