Jonas Paulsson är ordförande i Jägareförbundet Skåne. De driver en kampanj för att älgen ska räddas. Foto: TT/SVT

Jägareförbundet driver kampanj för att rädda älgen

Publicerad

Jägareförbundet startat kampanjen ”Rädda älgen” för att uppmärksamma att djuren blivit färre. De vill ha en bättre dialog mellan jägare och markägare.

Älgarna i Sverige går inte exakt att räkna, men enligt Jägareförbundet uppskattas de till mellan 300 000 och 400 000 djur. De har blivit färre de senaste decennierna och det oroar Jägareförbundet.

Mer sälg i skogen

I augusti drog de igång kampanjen ”Rädda älgen”. De vill att älgarna ska bli fler genom att tillgången på mat ökar, det vill säga att det blir mer bärris, tall, asp och sälg i skogarna.

Ett syfte med kampanjen är också att skapa ett bättre samarbete mellan markägarna och jägarna om hur älgstammen ska regleras. Det handlar bland annat om hur många älgar som ska skjutas under jakten.

– Man behöver jobba med alla medel, både avskjutning och födotillgång i balans. Det är två kranar att vrida på för att få älgstammen dit vi vill ha den, säger Jonas Paulsson, ordförande i Jägareförbundet Skåne.

”Inte peka finger”

En fråga som både Jägareförbundet och forskare lyfter fram är att det har planterats för mycket gran i skogen, något som älgarna inte äter. Det är en tradition som kampanjen ska bryta.

– Vi vill inte peka finger och säga att någon gjort fel, utan bara sätta fokus på älgarnas utsatthet. Det är viktigt med samarbete och att mötas i de här frågorna. Redan nu har kampanjen skapat en diskussion och satt frågan på agendan, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet.

Hör Jägareförbundets Jonas Paulsson berätta mer i inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer