Bakterien kan orsaka diarréer och så kallad pseudomembranös kolit, ett potentiellt livshotande tillstånd. Foto: SVT/Wikimedia Commons

Färre fall av farlig bakteriesmitta

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad minskar antalet infektioner orsakade av tarmbakterien Clostridium difficile.

Bakterien finns naturligt i tarmen hos många utan att orsaka besvär, men hos gamla och sjuka som behandlas med antibiotika kan den resultera i ett livshotande tillstånd kallat pseudomembranös kolit. Exempelvis dog tio patienter på lasarettet i Ystad 2014 efter att ha infekterats med bakterien.

Förra året rapporterades totalt 7 112 fall av Clostridium difficile, vilket var en minskning med nio procent jämfört med året dessförinnan. Det var tredje året i rad som antalet fall minskade. Sedan 2007 har antalet fall minskat med 20 procent. Även i början av 2016 ses en minskning, enligt Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten tror att minskningen beror på en mer rationell antibiotikaförskrivning i kombination med förbättrad vårdhygien, ett arbete som måste fortsätta enligt myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer