Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under 2020 inträffade 5 mord i Malmö. Foto: SVT Arkiv

Färre mord när många kriminella sitter häktade

Uppdaterad
Publicerad

Antalet mord som har begåtts i Malmö har sjunkit sedan 2018. Under 2020 begicks totalt fem mord, och polisen tror att fler mord har förhindrats eftersom flera högt uppsatta personer i Malmös kriminella värld just nu sitter häktade.

2018 mördades 13 personer i Malmö. 2019 hade siffran sjunkit till 8, och 2020 till 5 mord.

– Fem mord är låga siffror jämfört med tidigare år. Ett av morden är uppklarat och ytterligare två har goda prognoser att bli det under 2021, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Information från Encrochat

Varför antalet mord har sjunkit tror polisen har flera anledningar, däribland att flera personer just nu sitter häktade för vapenbrott och anstiftan till eller förberedelse till mord.

– Där vi tror att vi har förhindrat mord och grova våldsbrott. Det har varit vårt mål hela tiden – att låsa in de som står för våldet. Vi har också fått värdefull information från Encrochat, den krypterade chatten vi har tagit del av. Det har så klart påverkat våra möjligheter att förhindra brott, säger Mattias Sigfridsson.

Han pekar också på samarbetet mellan olika aktörer i Malmö.

– Det är Malmö stad, polisen, kriminalvården, frivilligorganisationerna som gemensamt har slutit upp kring olika metoder, till exempel Sluta skjut, säger Mattias Sigfridsson.

Ouppklarade mord

Ett av fem mord från 2020 är uppklarade. I två mordutredningar väntas rättegång under våren, enligt polisen, medan två mord fortfarande saknar misstänkta eller frihetsberövade.

Samtidigt är det flera mord från tidigare år som fortfarande är ouppklarade, däribland mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim.

– För morden som skedde 2018 och 2019 pågår fortfarande vårt arbete. Vi har inte gett upp hoppen om dem, men det tar tid att utreda den här typen av grov brottslighet, säger Mattias Sigfridsson.

Se mer om morden från 2020 och polisens utredningar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer