Män vars pappor rökte under graviditeten har färre spermier än andra män. Arkivbild. Foto: TT

Färre spermier hos män med rökande pappor

Uppdaterad
Publicerad

Forskning har tidigare visat antalet spermier minskar hos dem vars mammor rökte under graviditeten. En ny studie vid Lunds universitet visar nu att även pappors rökning har liknande effekt.

Studien är gjord på 104 män i åldrarna 17-20 år. Efter att ha justerat för olika faktorer, som mammans nikotinexponering, socioekonomiska faktorer och männens egen rökning, kom man fram till att de vars pappor var rökare under den period då mammorna blev gravida hade 41 procent lägre spermiekoncentration och 51 procent färre spermier än de med ickerökande pappor.

Krävs mer forskning

Studien är den första som visar detta samband.

Forskarna kan dock inte svara på frågan om varför det förhåller sig på det här sättet. För detta krävs ytterligare forskning.

– Men andra studier visar att försöksdjur som utsatts för tobaksrök kan överföra mutationer i deras DNA, säger Jonatan Axelsson, forskare i reproduktionsmedicin vid Lund universitet.

Yttre faktorer påverkar

När rökning hos papporna påverkar deras söner kan forskarna inte svara på, men den fråga som ställts i studien är huruvida de rökte under graviditeten.

– Men det är nog väldigt sannolikt att de rökte även innan graviditeten, säger Jonatan Axelsson.

Vad tror du att studien kommer att nå för resultat?

– Jag tror att detta kan göra att folk får upp ögonen för att pappornas vanor också spelar in. Vi vet sedan tidigare att pappans ålder spelar stor roll för vissa sjukdomar. Vi pratar mycket om mammors vanor i samband med graviditeten, men det här visar att yttre faktorer påverkar även pappans roll, säger Jonatan Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer