Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niondeklassare på Järnåkraskolan i Lund. Linn Blomé, Ester Singerer Olsson och Hannes Santos Bülund. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Bara en av tio trivs i skolan – rekordlåga resultat

Publicerad

Flickor trivs sämre än pojkar i skolan. Det visar resultatet från en ny undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten. Enbart nio procent av flickorna och tretton procent av pojkarna i tonåren trivs i skolan.

– Det kan vara så att de är osäkra. Vissa har kanske bytt skola och har haft svårt att hitta vänner, säger niondeklassaren Hannes Santos Bülund, som går på Järnåkraskolan i Lund.

Under tisdagen släppte Folkhälsomyndigheten sin nya undersökning där man kartlagt skolbarns hälsovanor för läsåret 2021/22. Allt från trivsel i skolan till hur många som har testat alkohol och droger. Andelen tonåringar som trivs i skolan är den lägsta på tio år, då Folkhälsomyndigheten började med sina studier.

Fler snusar

Medan den ena siffran sjunker ökar en annan. Användning av alkohol, tobak och även cannabis ökar. Mer än hälften av alla 15-åriga flickor har testat alkohol. En ökning på elva procentenheter jämfört med studien från 2017/18.

En stor ökning finns även bland 15-åriga flickor som har använt snus. Den siffran landar på 27 procent, vilket är en rejäl ökning från föregående studie som visade att sju procent av åldersgruppen hade provat på de beroendeframkallande nikotinpåsarna.

Enligt eleverna på Järnåkraskolan har de också lagt märke till att många snusar.

– Jag ser det inte som ett jättestort problem. Man får själv ta ansvar och vara kapabel att hålla koll så att man inte blir beroende, säger Hannes Santos Bülund.

Förbättrade matvanor

Allt är dock inte negativt i rapporten. Skolbarnens matvanor har förbättrats och även relationen till föräldrarna.

Niondeklassaren Linn Blomé berättar om att det kan vara svårt att dela med sig av allt.

– Vissa saker känner jag mig inte så bekväm med att berätta för mina föräldrar då jag kan kanske skäms, men oftast är jag öppen och ärlig med dem.

Om undersökningen

2 329 skolor och 41 946 elever deltog i undersökningen Skolbarns hälsovanor 2021/22.

Undersökningen, som är en del av en internationell studie, har genomförts tio gånger sedan 1985 och det var fyra år sedan sist.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.