Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många mår kanske inte så bra”, menar Mafalda Corella. Foto: Oscar Gyllander

Allt färre barn trivs i skolan och stressen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga mår allt sämre i skolan. Elevers trivsel i skolan minskar, samtidigt som skolstress och mobbning ökar. Det visar en omfattande kartläggning från Folkhälsomyndigheten.

– Det har skett en försämring av skolbarns livsvillkor och levnadsvanor på flera områden, kommenterar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell

Det är bitvis dyster läsning när Folkhälsomyndigheten presenterar resultatet från sin studie där nära 42 000 elever i åldrarna 11, 13 och 15 år svarat på frågor om sin hälsa.

– Generellt så visar undersökningen att det skett en försämring av skolbarns livsvillkor och levnadsvanor på flera områden. Det här behöver uppmärksammas av beslutsfattare på alla nivåer, och av skolpersonal och andra som arbetar för att främja barn och ungas hälsa och livsvillkor, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Skolstressen ökar

Allt färre barn och unga trivs i skolan, vilket flera mätningar i rad visat. Endast nio procent av de 13-åriga flickorna uppger att de tycker mycket bra om skolan. Bland pojkarna är svaret 13 procent. Det är de lägsta siffrorna sedan 1985 då studien startades.

Samtidigt är det allt fler som känner sig ganska eller mycket stressade av skolarbetet.

– Det är självklart inte bra att så många känner sig stressade av skolarbetet . Det kan också påverka deras prestationer i skolan negativt. Så här finns det saker att göra, säger Maria Corell, utredare vid Folkhälsomyndigheten i Morgonstudion.

Skolleverna uppger också att de ofta känner sig nedstämda, är på dåligt humör och har sömnsvårigheter. En majortiet av alla 15-åriga flickor har problem med sömnen, visar undersökningen. Mätningen visar även att elevsammahållningen minskar och att mobbningen har ökat.

Om undersökningen

2 329 skolor och 41 946 elever deltog i undersökningen Skolbarns hälsovanor 2021/22.

Undersökningen, som är en del av en internationell studie, har genomförts tio gånger sedan 1985 och det var fyra år sedan sist.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.