Margot Olsson är samordnare mot hedersvåld och våld i nära relationer i Malmö. Foto: Lucas Sjögren

Färre söker hjälp mot hedersförtryck i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin tillbringar människor mer tid i hemmet. Samtidigt minskar antalet Malmöbor som söker hjälp mot hedersförtryck.

– En förklaring är att man inte vågar ringa och söka hjälp när förövaren är hemma samtidigt, säger Margot Olsson, samordnare mot hedersvåld och våld i nära relationer i Malmö.

Hon ser oroande på att färre vänder sig till kommunen för hjälp. Sedan gymnasieskolorna stängde har i stort sett hela inflödet av unga uteblivit.

– När det gäller hedersrelaterat våld och unga får vi oftast kontakt med dem via skolan. Men nu när skolan är stängd har inte lärarna samma möjligheter att ha kontakt med ungdomarna. Jag har inga siffror på det, men sedan skolorna stängde har vi nästan inte kommit i kontakt med någon, säger hon.

Risken för våld ökar

Hon påpekar att anledningarna till att färre söker hjälp i coronatider kan vara många.

– Det kan dels bero på rädsla för att bli smittad av corona. Men det kan även bero på att man inte tycker att det känns som rätt läge att göra ett uppbrott mitt i en pandemi, säger Margot Olsson.

När människor tillbringar mer tid i hemmet ökar också risken för våld i hemmet.

– När man inte kan umgås så mycket med andra och man spenderar mer tid hemma ökar spänningarna i familjen. Det ser vi i andra länder också, att våldet ökar inom familjer, säger Margot Olsson.

Riktade kampanjer

Malmö stad gör nu flera riktade insatser för att nå fler unga som behöver hjälp.

– Bland annat en kampanj på sociala medier. Vi fick nästan 4 000 unika besökare på vår hemsida efter den, det är väldigt mycket, säger Margot Olsson.

Vad är hedersförtryck?

Hedersförtryck kan bland annat vara att man:

  • inte får gå ut
  • inte får vara med på vissa lektioner i skolan
  • inte får vara tillsammans med den man vill
  • inte får umgås med vänner efter skola eller jobb
  • inte får skilja sig
  • inte får bestämma över sin sexualitet eller sitt liv
  • är bevakad och kontrollerad eller måste bevaka och kontrollera någon annan

Källa: Malmö stads ”Resursteam heder”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.