Nancy Bruce är volontär på Erikshjälpen i Malmö. Foto: Fredrik Svenningsson

Brist på personal hos skånska frivilligorganisationer

Publicerad

Frivilligorganisationernas butiker är beroende av volontärer. Men det är en grupp som ofta består av pensionärer. Det har lett till brist på personal under coronapandemin.

Sen coronakrisen kom har flera verksamheter behövt skicka hem sina volontärer på grund av smittskyddsskäl. Andrahandsbutikerna har därför behövt hitta nya sätt att lösa volontärbristen.

Röda korset i Kristianstad har sökt sig till andra målgrupper och rekryterat yngre personer. Fast hur länge den nya bemanningen räcker till är oklart.

– Det fungerar bra men vi kommer behöva fler volontärer till sommaren, säger Jeanette Oredsson, verksamhetschef Röda korset.

Minskad försäljning

Dessutom har antalet prylar som lämnas in till organisationerna ökat kraftigt under pandemin.

– Samtidigt som försäljningen minskar ser vi en ökning av gåvor. Fler volontärer behövs alltid, säger Alireza Mobasheri, projektledare vid Skåne Stadsmissions gåvomottagning.

Socialt ansvar

En del volontärer har nu fått nya arbetsuppgifter som sköts hemifrån istället.

– Vi skickar inlämnade textilier till våra 70+ volontärer. Textilierna blir sedan tygpåsar som vi säljer i butikerna, säger Linda Nehlstedt, verksamhetschef Erikshjälpen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet