Fartyg fick slagsida – fem räddades från luften

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket ryckte ut med räddningspersonal och helikopter sedan ett fartyg på torsdagskvällen fått slagsida på danskt vatten väster om Kullen i nordvästra Skåne. Hela besättningen plockades upp med vinsch.

– Sjöfartsverkets helikopter är där och plockar upp personer. Det är mitt i sundet, sade Fredrik Strömbäck, kommunikatör på Sjöfartsverket, till TT vid 22-tiden.

Larmet från fartyget, som är norskflaggat, kom strax före klockan 21. Fem personer befann sig ombord. Vid 22.30 hade helikoptern plockat upp samtliga och var på väg med dem till Sverige för vård.

– Helikoptern plockade upp två från fartyget och tre från en livflotte. Så det har gått precis som det ska.

Är insatsen till havs av avslutad?

– Fartyget ligger kvar vad jag förstår. Det är på danskt vatten, säger Strömbäck.

Enligt Emma Nykvist, biträdande sjöräddningsledare, klarade sig de inblandade utan allvarliga skador.

– Vad vi vet mår de bra och är efter omständigheterna välbehållna, säger hon till Sydsvenskan.

Den troliga förklaringen till slagsidan är att lasten har vält eller flyttat på sig.

– Det har varit väldigt hårt väder, med hårda vindar och kraftiga vågor, vilket har föranlett lastförskjutningen, säger Nykvist till tidningen.

En fregatt från den danska flottan kommer att bevaka fartyget, som driver söderut i riktning mot Själland, under natten. Ett miljöskyddsfartyg kommer också att skickas ut när det ljusnar för att undersöka om något läckt ut i havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.