En varg av den här typen kan ha legat bakom angreppet på får i vargreviret på Linderösåsen natten till söndagen. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/TT

Fem döda får efter misstänkt vargangrepp i Hörby kommun

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Skåne har idag besiktigat fem döda får och ett skadat får i Hörby kommun. Besiktningen visar att det med största sannolikhet är varg som har gjort angreppen.

Angreppet har skett inom vargreviret Linderödsåsen.

Länsstyrelsen blev uppringd av djurägaren på söndagsmorgonen.

Vargen i Skåne

– Vi tittade på hur angreppet såg för att avgöra vad som hänt. När det är flera vuxna får som dödats är det nästan alltid en varg eller en löst springande hund. Men vi är nästan helt säkra på att det här rör sig om en varg, säger säger Nils Carlsson, enhetschef på art- och naturenheten vid länsstyrelsen i Skåne, till SVT Nyheter Skåne på söndagseftermiddagen.

Vargen kan komma tillbaka

DNA-prov har tagits för att försöka ta reda på vilken specifik vargindivid som ligger bakom angreppen.

– Det är dock inte säkert att det är någon av vargarna från reviret som utfört angreppet. Helt nyligen fick vi svar på en DNA-analys från en spillning. Den hittades 30 oktober någon mil från det aktuella angreppet och visar att en varghane från Östergötland, som inte tillhör reviret, har befunnit sig i området, säger Nils Carlsson.

Fåren som klarade sig undan nattens varg, har nu tagits in för vintern och är i tryggt förvar.

– För vargen gick det bra inatt. Han hittade den mat han behövde. Risken är därför ganska stor att han kommer tillbaka igen, säger Nils Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet