Vårdexpressen testades bland annat på vårdcentralen i Ramlösa i Skåne innan Region Skåne avbröt samarbetet och systemet stoppades. Foto: Linda Fridh/SVT

Fem personer anhållna misstänkta för mutbrott efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer är anhållna misstänkta för att ha tagit emot muta och en person är misstänkt för givande av muta under en pågående upphandling i Region Skåne. Det hela handlar om oegentligheter i upphandlingen av vårdverktyget Vårdexpressen, som SVT Nyheter Skåne avslöjade i våras.

De misstänkta brotten har pågått mellan december 2017 och januari 2020 i Malmö.

– Vi har fem personer som har frihetsberövats under gårdagskvällen samt under morgonen. Det handlar om fyra personer som misstänks för att ha tagit emot mutor samt en person som är misstänkt för givande av muta, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption, till SVT Nyheter Skåne.

Vårdexpressen

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson vill inte ställa upp på någon intervju men regionens presschef Anna Fjellner skriver följande i ett mejl till SVT: ”Det är viktigt att polisutredningen nu får ha sin gång och vi kan därför inte förekomma eller kommentera händelsen.”

Personerna anhölls under gårdagskvällen och i dag på morgonen. Åklagaren måste på torsdag respektive fredag klockan 12 ta ställning till om personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet