Bilderna är på de stulna hundarnas syskon. Foto: Lasse Ottosson

Tre åtalas för brutalt kennelrån utanför Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lämnade åklagaren in åtalet mot två män och tre kvinnor misstänkta för inblandning i valprånet på en kennel utanför Kristianstad i januari i år. Två män åtalas för grovt rån, en kvinna för medhjälp till grovt rån och ytterligare två kvinnor åtalas för häleri.

Under måndagen lämnade åklagaren in åtalet om valprånet i Önnestad utanför Kristianstad och därefter väntar rättegång.

Valprånet inträffade på en kennel utanför Kristianstad den 9 januari i år. De maskerade rånarna misshandlade kennelägaren Eivor Nilsson, slog henne i huvudet, sprejade henne med färg i ansiktet och band sedan fast henne med silvertejp. Därefter stal de valparna, som bara var sju veckor gamla.

Brottet anses grovt eftersom de två männen som åtalas för grovt rån visat ”synnerlig råhet” genom sitt tillvägagångssätt, enligt åtalet.

Nekade först till brott

De två män, 27 år respektive 34 år, som misstänks för det grova rånet, har tidigare förnekat brott.

– Jag är lite förvånad över åtalet. Det finns ingen teknisk bevisning som binder min klient till gärningen. Det han har medgett är befattning med valparna och häleri, säger Rickard Fagerberg, advokat för 34-åringen.

Däremot är det oklart hur de tre misstänkta kvinnorna ställer sig till åtalet. De misstänks för häleri samt medhjälp till grovt rån.

– Jag kan inte säga något om det just nu. Det är först när åtal har väckts och den första förhandlingsdagen har påbörjats som jag uttalar mig om det, säger Christina Davéus, försvarsadvokat, till SVT.

Valparna såldes vidare

Valparna ska sedan ha sålts vidare av gärningsmännen med hjälp av ett fiktivt namn och förfalskade handlingar via en annonssida på nätet.

Kvinnan som åtalas för medhjälp till grovt rån ska ha ställt upp med sin sakkunskap om hur man går till väga när man säljer valpar, särskilt genom att tillhandahålla dokument om valparna och vilka uppgifter som ska framgå i dessa dokument. Hon ska även ha hjälpt till med annonseringen och själva försäljningen av valparna.

De misstänkta rånarna greps efter ett tips till polisen.

Flera av valparna såltde vidare på en annonssida på nätet. Bilderna är på de stulna hundarnas syskon. Foto: Lasse Ottosson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet