Tjänstemän misstänks ha blivit mutade med bland annat resor. Nu har flera personer delgivits misstanke om brott. Foto: SVT

Misstänkta mutbrottet i Ystads kommun: Flera personer förhörda av polis

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har delgivits misstanke efter att de förhörts om mutbrott i Ystad. Tre tjänstemän i Ystads kommun har fått sparken eller uppmanats att sluta efter att kommunledningen polisanmält oegentligheter i samband med skrivna avtal med säkerhetsföretaget Stanley Security.

Kammaråklagare Ulrika Lindsö vid Riksenheten mot korruption har till Ystads tingsrätt begärt att fem personer ska tilldelas offentliga försvarare. De är misstänkta för givande respektive tagande av muta.

– De fem förhördes på onsdagen och torsdagen. En person är misstänkt för givande av muta och fyra för tagande av muta. Det kan bli aktuellt att förhöra fler personer som misstänkta, säger Ulrika Lindsö.

Kostat 100 miljoner

Enligt Ystads kommundirektör Randi Graungaard kan avtalen med säkerhetsföretaget ha kostat Ystads kommun 100 miljoner kronor i onödan. Tjänstemän misstänks ha blivit mutade med bland annat resor.

Ystads kommundirektör Randi Graungaard kände inte till att personer nu formellt delgivits misstanke om mutbrott när SVT Nyheter Skåne kontaktar henne under fredagen. Hon välkomnar beskedet.

– Jag är nöjd med att ärendet rör på sig, säger hon till SVT Nyheter Skåne, som tidigare rapporterat om kommunens misstankar om oegentligheter i affärer med Stanley Security.

”Vi har nolltolerans”

Stanley Security är numera uppköpt av Securitas, där polisutredningen också välkomnas.

– Det är mycket bra att utredningen går framåt så att det blir tydligt vad som hänt. Vi har inte hört något från åklagare eller polis men kommer givetvis att samarbeta fullt ut i utredningen om frågor kommer, skriver Niclas Gustafsson, vd för Securitas Technology, i ett mejl till SVT.

– För oss är det oerhört viktigt att våra medarbetare agerar korrekt i alla lägen, och vi har nolltolerans för avvikelser från vår uppförandekod, fortsätter han.

Vill inte kommentera

Ingen av de advokater som SVT talat med vill berätta om deras klienter är misstänkta för givande eller tagande av muta.

– Jag har inget att kommentera i nuläget, säger Maria Lekholm på firman Tre Advokater.

– Min klient tillbakavisar med bestämdhet de anklagelser som lagts honom till last och förnekar brott, säger Behrang Eslami på advokatfirman Hurtig & Partners.

– Jag har varit med vid förhören, och min klient säger han är oskyldig. säger Kerstin Koorti på advokatfirman Zettergren & Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.