Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ystads kommundirektör Randi Graugaard konstaterar att kommunen har extremt höga säkerhetskostnader och lika hög säkerhet i cykelförråd som i kommunhuset. Foto: SVT

Misstänkt muthärva i Ystad polisanmäld – tros ha kostat kommunen över 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän i Ystads kommun och anställda vid säkerhetsföretaget Stanley security misstänks för inblandning i en muthärva.

– Vi tycker själva att det vi tagit fram bör hålla i en rättssak, säger Ystads kommundirektör Randi Graungaard.

Tjänstemännen misstänks för att ha tagit emot mutor i form av resor. En chef som ska ha deltagit på resorna har enligt kommunens polisanmälan i hemlighet tecknat 21 avtal med säkerhetsföretaget Stanley till en kostnad på drygt 100 miljoner kronor.

Ystads kommun har i flera år haft extremt höga kostnader för säkerhet i form av skalskydd, brand- och inbrottsskydd.

– Om man hårdrar det så har vi lika hög säkerhet på cykelförråd som vi har på kommunhuset. Nu kostar det 43 miljoner per år, säger Randi Graungaard.

I Kristianstad är kostnaden fem till sju miljoner per år. I Trelleborg ännu lägre, enligt Randi Graungaard efterforskningar.

Försökte häva avtal

2016 gjordes en genomgång av avtalen med Stanley security, då kommunen också försökte häva flera av dem. Men det gick inte. Istället ska Randi Graungaards företrädare ha beslutat att inga fler avtal fick skrivas med Stanley.

Men i höstas slog en visselblåsare i kommunen larm om att det skrivits nya avtal. Det visade sig finnas 21 avtal till ett värde av drygt 100 miljoner kronor som skrivits utan upphandling enligt LOU. Några avtal sträcker sig till år 2030.

– Avtal som inte har registrerats och som det inte har funnits delegation på, säger Randi Graungaard.

Resor utomlands

Ystads kommun tillsatte efter upptäckten av de dyra avtalen en extern utredning, ledd av före detta poliser. Utredningen överlämnades till polisen dagarna före jul. Där ska det finnas bevis som visar att medarbetare bjudits på resor av säkerhetsföretaget.

– Det är både inom och utanför landet, säger Randi Graungaard.

Två tjänstemän har tagits ur tjänst. En av dem har nu sagt upp sig.

Vill inte kommentera

Stanley securitys vd Magnus Wingmark uppger att han inte känner till innehållet i polisanmälan och därför vill han inte kommentera ärendet.

Tjänstemannen som sagt upp sig vill inte svara på några frågor från SVT. Den andra tjänstemannen säger att han är oskyldig och aldrig har bjudits på några resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.