Porten till trapphuset förstördes i explosionen natten till lördagen. Foto: Mikael Nilsson

Fem gripna efter tillslag i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har gripits misstänkta för narkotikabrott samt inblandning i sprängningar. Polisen bekräftar på sin hemsida att tillslag som riktas mot kriminella nätverk gjorts under torsdagsmorgonen.

– Det är insatser som har koordinerats för att få effekter av de kriminella nätverken, säger Mattias Sigfridsson, polischef område Syd. 

Enligt uppgift till SVT:s Veckans Brott handlar tillslagen om grovt narkotikabrott, vapenbrott och hantering av narkotika. Något som bekräftas av Ewa-Gun Westford.

Hänger detta ihop med sprängdåden?

– Det hänger ihop med arbetet att få bort de som står för otryggheten i Malmö, säger Mattias Sigfridsson.

Flera sprängningar i Malmö

Under förra veckan sprängdes det på flera platser i Malmö, bland annat på Drottningtorget, i Sofielund och på Almgården. Då gick polisen ut med att de inför en sprängningskommission.

– Det kommer att bli brottsförebyggande insatser mot de här personerna som ligger bakom sprängningarna, sa Stefan Sintéus, polismästare i Malmö till SVT.

Bröder i Malmö pekas ut som ansvariga

Under året har det sprängts minst 71 gånger i polisområdet region syd. Två brödrapar med bas i Malmö pekas ut som ansvariga för en hel del av det grova våldet och sprängdåden, enligt uppgifter till Veckans brott Redaktionen.

– Många av dåden hänger ihop med varandra, enligt underrättelser från polisen och mina källor, sa Joakim Palmkvist, redaktör för ”Veckans Brott”, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.