Arkivbild Foto: TT/ Nora Lorek

Fertilitet: Åldersfaktorn underskattas

Publicerad

Många underskattar svårigheterna för medelålders kvinnor att bli gravida och har för höga förväntningar på assisterad befruktning efter 40. Det visar en enkätundersökning bland tusen skånska män och kvinnor i åldern 18 till 45 år, rapporterar P4 Malmöhus.

– Det är många som tror att man kan föda barn som kvinna relativt sent i livet och tror att man, om man startar sent, hinner med att föda flera barn, och så är det ju kanske inte, säger Britt Friberg, överläkare vid reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus, till radion.

Åttio procent av dem som svarade hade en övertro på assisterad befruktning efter 40. Vid 42 års ålder är chansen att bli gravid på det viset bara fem till tio procent. 61 procent hade blivit rådda av sina föräldrar att först utbilda sig och sedan bilda familj.

Britt Fribergs råd är att tänka tvärtom. Kvinnors fruktsamhet är på topp vid 20–25 års ålder och sjunker sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer