Altin och Katarina Hanséus. Foto: Privat

Fick ett nytt hjärta – nu utvisas Altin, 18

Uppdaterad
Publicerad

För tre och ett halv år sedan genomgick Altin en hjärttransplantation under en semester i Sverige. Sedan dess har han bott och gått gymnasiet i Lund, och fått den vård han behövt. Nu utvisas han till Serbien, ett land han inte har någon relation till.

I juli 2015 var Altin på semester i Sverige med sin familj. Altin hade en dålig hjärtmuskel, och under Sverige-resan fick han plötsligt allvarlig hjärtsvikt. Han lades in men blev bara sämre och sämre. Till slut stod det klart att Altin inte skulle överleva om han inte fick ett nytt hjärta.

– Vi valde då att tillämpa Barnkonventionen, att alla barn har rätt till lika vård, och han fick ett hjärta transplanterat, säger Katarina Hanséus, barnhjärtläkare vid Lunds Universitetssjukhus.

Altin var då 15 år och medborgare i Kosovo. Men i Kosovo finns ingen sjukvård för patienter som fått ett hjärta transplanterat.

Bodde i Lund efter operationen

– Om man blir sjuk är risken att kroppen stöter bort det nya organet. Därför är provtagningar och kontroller superviktigt, säger Katarina Hanséus.

Därför valde man att låta Altin, tillsammans med sin mamma, bo i anslutning till sjukhuset i Lund. Under de tre och ett halvt år som gått har Altin hunnit gå gymnasiet, fylla 18 år och lära sig svenska. Han ansökte om svenskt medborgarskap 2015, något han inte fick.

Efter avslag från Migrationsverket har de överklagat till Migrationsöverdomstolen och även till högsta instans, EU-domstolen.

Och på tisdagseftermiddagen kom det slutgiltiga beskedet: Altin ska utvisas – till Serbien. Detta trots att han lämnat in uppgifter om verkställighetshinder som gäller att han inte har någon koppling till landet, han känner ingen där och kan inte språket.

Besvikna på Migrationsverket

I Sverige råder det brist på hjärtan som kan transplanteras. För att avgöra vem som ska få ett hjärta ser man till vem som kommer att ha maximal nytta av det.

Katarina Hanséus och vårdteamet är oroade över om den serbiska vården kommer tillgodose Altins vårdbehov.

– För Migrationsverket är det en process som styrs av lagar, men lagar är aldrig svarta eller vita. Vi ställer oss otroligt frågande till hanteringen och att en hjärttransplanterad person inte ska kunna få den eftervård han behöver, säger Katarina Hanséus.

Enligt Migrationsverket finns den vård Altin behöver i Serbien, där Altin också kommer att kunna bli medborgare på grund av ländernas gemensamma historia.

Vårdteamet som hjälpt Altin efter transplantationen. Foto: Privat

Avskedet fick dramatisk vändning

På onsdagsmorgonen skulle Katarina Hanséus skjutsa Altin till Migrationsverket, som hanterar transporten till Kastrup och slutligen Serbien.

Kvällen innan samlades de som vårdat Altin för en avskedsmiddag.

– Just nu är han förkrossad. Han har gått i skolan och hållit ihop, men nu orkat han inte längre, han inser att hans framtid har blivit avsevärt mörkare, säger Karaina Hanséus.

Under kvällen märker de att Altin är sjuk och har fått något sorts virus. Han har ett sår i pannan som inte läker och är hes. Därför beslutar man att lägga in honom, vilket också betyder att själva utvisningen skjuts upp.

– Vi kan inte ta ansvar för att sätta honom på ett flygplan, infektionsrisken är för stor och vi vet inte vad han kommer att landa till, säger Katarina Hanséus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.