Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket. Foto: TT/Migrationsverket

Migrationsverkets svar: Finns möjlighet till vård på annat håll

Uppdaterad
Publicerad

Att 18-årige Altin utvisas efter sin hjärttransplantation beror på att vården han behöver går att få på annat håll. I detta fallet: Serbien. Där har Altin aldrig varit.

Altin fick ett nytt hjärta i Sverige. Efter en hjärttransplantation behöver man ta mediciner så att kroppen inte stöter bort det nya, främmande hjärtat och eftervården är komplicerad.

På tisdagen fick Altin det slutgiltiga beskedet om avvisning från den högsta instansen. Han ska utvisas till Serbien, eftersom hans hemland Kosovo inte har de vårdmöjligheter som krävs.

Inte skäl nog att få stanna

– Det som är avgörande för ett sånt här beslut, när det inte gäller skyddsskäl utan det är vårdbehovet som är själva skälet, så tittar man på om vården finns att tillgå i sitt hemland eller ett annat land som man kan resa till, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket.

Men Altin har aldrig varit i Serbien och talar inte språket?

– Det finns en historik mellan länderna som gör att om du är medborgare i Kosovo så godkänns du också som medborgare i Serbien. Därför prövas det här ärendet mot båda länderna. Det innebär att han med ett väldigt enkelt förfarande skulle kunna erhålla serbiskt medborgarskap och därför också ta del av den vård som finns i Serbien.

Beslutet grundas i stenhård praxis

Att Altin inte själv har någon relation till landet han utvisas till spelar ingen roll för myndigheternas beslut. Serbien erkänner medborgarna i Kosovo som sina egna medborgare om man väljer att bli det. Därmed måste Migrationsverket och domstolarna pröva skälen gentemot båda länderna.

– Praxisen här är stenhård; finns vården i hemlandet finns inte utrymme till uppehållstillstånd på den grunden i Sverige, säger Fredrik Bengtsson.

Oro över tillräcklig vård

De personer som vårdat och hjälp honom är oroliga att han inte kommer få tillräcklig vård dit han kommer. Tar myndigheterna ansvar för att garantera att Serbien kan ge den vård som behövs?

– I detta ärendet finns redan kontakt tagen med serbiska myndigheter. Det finns ett läkarteam som är väl insatta i personens sjukdomsbild och är redo att ta emot honom vid ankomst. Hela arrangemanget är ordnat och klart, annars hade inte resan gjorts med tanke på sjukdomsbilden vi vet att personen har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer