Filbornaverket behöver mer engelska sopor

Uppdaterad
Publicerad

På Filbornaverket i Helsingborg räcker de lokala soporna inte längre till. Skåningar slänger för lite, och nu måste avfallsimporten från Storbritannien ökas kraftigt. Nästa år vill Öresundskraft importera tre gånger så mycket engelskt avfall som i år.

Det har bara varit igång ett år, Men Filbornaverket i Helsingborg klarar sig inte längre på det som slängs i närheten.

-Vi är inte ensamma i Sverige om att bygga förbränningskapacitet, så för tillfället har vi mer kapacitet än inhemskt avfall, säger Göran Skoglund, presschef på Öresundskraft.

Dessutom är svenskar så bra på att materialåtervinna sina sopor, att avfallet fungerar allt sämre för att mätta fjärrvärmeverken. Därför måste bränsle nu hämtas från andra länder.

I Helsingborg har man valt att sikta in sig på Storbritannien. Sopor därifrån har under en tid importerats på prov. Men nu vill Filbornaverket öka tillströmningen drastisk, och ta emot 30 000 ton per år.

Och att importera sopor är inte så tokigt som det låter, menar Göran Skoglund.

-Dels är det ekonomi i det. Det är ju inte så att vi köper sopor, utan vi får betalt för att ta emot dem. Och det som är ännu viktigare är ju att det är miljömässigt riktigt. Genom att ta avfallet från England reducerar vi de globala utsläppen av växthusgaser, säger han.

Men för att allt avfall Filbornaverket behöver från England ska komma hit krävs både båtresa och lastbilar från Malmö till Helsingborg.

-Oavsett vilket bränsle det rör sig om så måste det transporteras. Och räknar man på hur mycket koldioxid och växthusgaser som orsakas av transporter så är det en väldigt liten del i den stora bilden, säger Göran Skoglund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.