Filippa Beutler tittar på sin mamma Nina Beutler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filippa Beutler blev sjuk i anorexi som tolvåring. I videoklippet berättar hon om när hon var tvångsinlagd – och familjen riktar kritik mot vården. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Filippa, 13, blev tvångsinlagd för anorexi: ”Blev helt deprimerad”

Publicerad

Ätstörningen var nära att ta 13-åriga Filippa Beutlers liv. Under hösten var hon tvångsinlagd – och nu riktar familjen kritik mot vården.

– Det blev mörkare och mörkare och mörkare för Filippa, säger mamman Nina Beutler.

Filippa Beutler var bara 12 år när de ätstörda tankarna gjorde entré i hennes liv. Det började med att hennes häst Tingeling blev sjuk.

– Jag tänkte att om jag gick ner i vikt skulle jag kunna rida henne – men det var ju inte så, säger Filippa Beutler som successivt började utesluta olika typer av mat.

Tankarna tog över mer och mer. Efter ett tag upptäckte föräldrarna att saker inte stod rätt till. Efter att Filippa körts till sjukhuset med låg puls blev hon inlagd för första gången, på Bup i Malmö där hon diagnostiserades med anorexi, något som P4 Kristianstad tidigare rapporterat om.

Blev tvångsinlagd

Första vändan – under våren – var Filippa inlagd i sex veckor. Under hösten blev hon tvångsinlagd.

– Det var något som slocknade där, säger Nina Beutler, Filippas mamma.

I videoklippet berättar familjen mer om tiden då Filippa var inlagd under hösten 2024.

Familjen är kritisk mot hur ätstörningsvården ser ut.

– Vi är evigt tacksamma för att de häver svält och att man får hjälp i det här kritiska momentet – men därefter är det tufft... Där har ju vi snarare mått sämre av det här sjukvårdssystemet, säger Dan Beutler.

Regionen försvarar standardiserad behandling

Linda Welin, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne, svarar på kritiken i ett mejl:

”Många gånger har det testats att erbjuda mer flexibel anorexi-behandling, och tyvärr vet vi i dag att det leder till fördröjt tillfrisknande med risk för att utveckla mer kronisk sjukdom. Portionsstorlekarna är standardiserade utifrån medicinskt indicerat dygns-kaloribehov för att häva svält och öka i vikt.”

”Bakom behandlingsregimen ligger omtanke och välmening. Jag kan verkligen förstå att det inte upplevts så av familjer och patienter i alla lägen då det arbete som utförs på en avdelning då man är inskriven inom heldygnsvård ofta går emot ens egen vilja att ta emot behandling.”

”Arbetet bygger på teamarbete vilket innebär att olika yrkesgrupper samarbetar kring familjen och barnet/ungdomen vid olika situationer där detta krävs.”

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Om du är under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) där du bor.

Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.

I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.

Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.

Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.

Källa: Vårdguiden och 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.