Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om du inte vet vem Kal P Dal är så kan du titta på klippet ovan. I videon får du höra Janne Knuda, om hur det var att spela med Kal P Dal, och se klipp från dokumentären. Foto: Teresia Loive/SVT/ur: Filmen om Kal P Dal

Dokumentären om Kal P Dal har premiär – efter tio års arbete

Uppdaterad
Publicerad

Rock på skånska, energi som aldrig tar slut och med ett oerhört stort hjärta. Så beskriver Janne Knuda sin vän och bandkompanjon Carl Ljunggren, eller Kal P Dal.

– Det är fantastiskt att filmen har blivit så populär i hela Sverige, säger han.

Regissörerna Dag Ösgård och Stefan Källstigen berättar att de, när det varit motigt och svårt, använt sig utav Carls energi – till att fortsätta.

– Vi hoppas kunna få fram den skånska urkraften som han besatt och att han ska få den plats han förtjänar i svensk musikhistoria, säger Stefan Källstigen.

Finansierades av privatpersoner

Det var svårt att få medel till att verkställa dokumentären, vilket ledde till att de testade crowdfunding – ett sätt för privatpersoner att kunna donera till projektet.

– Vi fick och får ju nej från alla möjliga, men tack vare skånska privatpersoner fick vi det i mål, säger han.

”En historia om en underdog-kille”

Dokumentären består av omkring 40 intervjuer, material från SVT:s arkiv och filmer från privatpersoner.

– Tanken var från början att göra något kort, men sen kände vi att storyn är så stark, en historia om en underdog-kille som sket i etablissemanget och hierarkier, säger han.

Om du inte vet vem Kal P Dal är så kan du titta på klippet ovan. I videon får du höra Janne Knuda, om hur det var att spela med Kal P Dal, och se klipp från dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.