Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmmusik-kompositören Ronald Heu i Malmö har gjort musik till flera arabiska filmer. Foto: Firas Razak

Arabiska filmfestivalen i Malmö gav honom jobb över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen startar Malmö Arab Film Festival. Det är trettonde gången den röda mattan rullas ut för filmskapare från hela världen, framför allt från arabiska länder.

– Vi har satt Malmö på kartan och det är ett bra sätt att visa mångfald och skapa relationer och förståelse, säger Mouhamad Keblawi, grundare av Malmö Arabic Film Festival, MAFF.

Det har kommit uppemot 9 000 besökare till Malmö tidigare år när arabisk film har visats under festivalen som bär stadens namn.

– Jag räknar med en lika stor publik i år, säger Mouhamad Keblawi.

Det kommer att visas 23 filmer från lika många länder. Ett hederspris ska delas ut till skådespelaren Hussein Fahmy från Egypten.

”Fick familj i Jordanien”

När filmskapare från olika länder möts skapas en möjlighet att göra någonting över nationsgränserna. Filmkompositören Ronald Heu fick tack vare Malmö Arabic Film Festival i uppdrag att göra musik till filmen ”Tiny Souls”. Filmen handlar om tre unga syskon från Syrien som bor i ett flyktingläger.

– Den största utmaningen var att jag hade ingen kunskap om arabisk musik. Det handlade om att närma sig det på ett genuint sätt utan att låtsas förstå, säger Ronald Heu.

Musiken till Tiny Souls ledde till fler uppdrag att göra arabisk filmmusik.

– Det var helt fantastiskt. Jag förstod inte att filmen skulle flyga över hela världen och att jag skulle flyga till Jordanien. Jag har nog aldrig känt mig så välkommen. Det var nästa som jag fick en nya familj i Jordanien, säger Ronald Heu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.