Sorkfeber orsakas av hantavirus som finns naturligt hos gnagare. Vissa hantavirus kan smitta människor och orsaka sorkfeber.
Fram till nu har sorkfeber i princip enbart funnits i norra halvan av Sverige, norr om Dalälven. Men 2018 upptäcktes ett fall av sorkfeber i Skåne, hos en patient som inte hade varit ute och rest. Ett par år senare kom ytterligare ett fall där personen smittats på hemmaplan i Skåne. Det här fick forskarna att börja undersöka sorkar lokalt.
Sorkar från Finland
I den nu publicerade studien har forskare fångat in ett 70-tal skogssorkar. Av dessa hade nio gener av en variant av viruset som tidigare bara har hittats i Finland och Karelen.
– Sorkarna kom inte norrifrån utan var sorkar som normalt lever i södra Sverige. På något sätt har de smittats. Kanske av sorkar som kommit över Östersjön från Finland eller Baltikum med någon form av transport, säger Åke Lundkvist.
Resultaten har publicerats i tidskriften Emerging Infectious Diseases och forskarna planerar nu att gå vidare, fånga in och testa fler sorkar i Skåne. De vill bland annat veta hur vanligt förekommande viruset är. Enligt uppgifter från Smittskydd Skåne är det hittills bara omkring fem fall av människor som smittats i Skåne.
Vedtraven en smittkälla
Viruspartiklarna kommer framför allt från sorkarnas urin och avföring. När det torkar kan det spridas i luften och smitta oss människor.
I fallet med andra zoonoser – smittämnen som sprids mellan djur och människa – är klimatförändringarna ofta en viktig faktor till förändrade smittmönster. Men i det här fallet är den förklaringen mindre trolig utan det handlar snarare om sorkar som lyckats ta sig från nordost till södra Sverige.
Fakta: Sorkfeber
Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken till människa.
Smittspridning från skogssork till människa sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring eller via direktkontakt med saliv, urin eller avföring.
Symptomen är hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och ibland kan hudblödningar uppträda. Nästan alla tillfrisknar utan kvarstående men.
I Sverige är sorkfeber i princip begränsad till områden norr om Dalälven, även om enstaka fall har rapporterats från andra områden. Sjukdomen är mycket vanlig i Finland och förekommer även i Tyskland och Danmark.
Källa: Folkhälsomyndigheten