Under söndagskvällen hölls manifestationer på flera håll i Skåne till stöd för Palestina. Foto: TT

Firande av attackerna i Israel fördöms: ”Är groteskt”

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Sverige genomfördes pro-palestinska manifestationer efter Hamas attack på Israel. I Malmö deltog upp emot 300 bilar i en icke tillståndsgiven demonstration.

Under söndagskvällens partiledardebatt i SVT fick några av partiledarna en fråga om hur de ser på att personer i Sverige har firat Hamas attack.

– Det är groteskt. De borde skämmas, sade statsministern Ulf Kristersson (M).

Krig mellan Israel och Hamas

– Att fira att oskyldiga mördas, det är avskyvärt, sade Magdalena Andersson (S).

Manifestationen polisanmäld

I Malmö rör det sig om en bilburen manifestation som utgick från Rosengårds centrum och med Möllevångstorget som mål. Enligt polisen färdades demonstranterna i 200–300 bilar.

– Det blev till och från svårt med trafiken, men vi fanns på plats med en större resurs och den kunde genomföras utan några allvarliga ordningsstörningar, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Polisen hade inte fått in någon ansökan om tillstånd för allmän sammankomst. Därför har en anmälan om brott mot ordningslagen upprättats.

– Det finns ingen misstänkt i ärendet. Ingen har gett sig till känna som organisatör, säger Nils Norling.

Extra tillsyn kring synagogan

Polisen har en extra tillsyn kring synagogan i Malmö, men i nuläget känner Nils Norling inte till att det ska finnas någon direkt hotbild mot Judiska församlingen i staden. Sedan tidigare har polisen en kontinuerlig dialog med församlingen.

– Vi vet av erfarenhet att det som sker ute i världen har en tendens att ge ringar på vattnet även i Malmö. Även om det inte finns någon känd hotbild vill vi så snart som möjligt kunna inleda en dialog med Judiska församlingen. Se till att alla kan känna sig trygga när de ska besöka synagogan, säger Nils Norling.

Enligt nättidningen Doku ska det även ha genomförts pro-palestinska demonstrationer i Helsingborg och Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet