Fiskare vill sänka torskkvoten

Uppdaterad
Publicerad

Östersjöns torskbestånd är kraftigt överskattat. Fiskekvoterna borde sänkas. Det oväntade utspelet kommer från skånska torskfiskare.

En dag när det snudd på blåser storm ligger Simrishamns alla fiskebåtar i hamn. För Olle Viberg har vinterns turer ut på havet ändå inte varit så lyckosamma.

– När jag varit ute på de vanliga ställena har det knappt varit någon fisk alls där, säger han.

”Förstår inte det”
Olle Viberg är ordförande för fiskarna på Österlen och vittnesmålen från honom och hans kollegor är dystra.  Det låter lite märkligt för de senaste åren har det rapporterats flitigt om att Östersjöns torskbestånd är på kraftig frammarsch

– Diagrammen pekar uppåt, men vi yrkesfiskare förstår inte det. Vi säger höj inte kvoten, sänk istället.

Situationen är ovanlig, för att inte säga unik. I många år har fiskare och biologer varit oense om hur mycket fisk som finns och hur mycket som ska fiskas upp, men det brukar ju vara tvärt om. Det brukar vara biologierna och inte fiskarna som vill ha sänkta torskkvoten.

– När kvoten sattes i höstas var den nog korrekt, men med tanke på vad vi vet nu så kanske den är för hög, det får vi utreda, säger Johan Stål, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Tror inte man når upp till kvoten
Torskfiskekvoten har höjts kraftigt de senaste åren, så kraftigt att man förra året inte lyckades fånga alls så mycket torsk som man fick.

Till i år gjordes en liten minskning med 9 procent tillbaka till den nivån som var för två år sedan. Lite drygt 60 000 ton torsk. Men Olle Viberg tycker inte att det räcker.

– Den minskningen är inte mycket, det är en piss i Mississippi. Jag tror inte vi kommer att nå upp till årets kvot heller, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer