Redan under måndagen var den mexikanska delegationen och de svenska forskarna ute till sjöss för att testa burarna. Foto: Natalie Medic/SVT

Fiskeburar i Ystad ska rädda utrotningshotad art i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fiskeredskap i Ystad har lockat en hel mexikansk delegation 9500 kilometer bort. Syftet är att rädda den akut utrotningshotade Kaliforniatumlaren som bara finns i området kring norra Mexiko.

Carlos Samudio, en mexikansk fiskare från området kring Califoniaviken, står i grön täckjacka i den kraftiga blåsten och duggregnet vid Ystads småbåtshamn.

– Jag är här för att lära mig ett nytt sätt att fiska och ta med tillbaka till Mexiko, säger han.

Fiskaren Carlos Samudio har inte kunnat nätfiska på två år och behöver nya verktyg. Foto: Natalie Medic/SVT

Bredvid honom står flera burar som redan används vid fiske i Sverige. Det är bland annat dem som lockar honom till Ystad denna vecka.

Vaquitan, eller Kalifoniatumlaren som den heter på svenska, är världens mest utrotningshotade art. Nu finns det bara 30 kvar i populationen. Eftersom tumlaren ofta kommer med som bifångst när fiskare fiskar i Californiaviken förbjöds allt nätfiske för två år sedan.

LÄS MER: Mexiko vill rädda tumlare med delfiner

Det illelaga fisket fortsätter på området och behovet av nya fiskeverktyg är stora. Och för vanliga småskaliga fiskare blev det ett hårt slag.

– Jag har inte kunnat fiska på två år på grund av förbudet, säger Carlos Samudio.

Så du behöver nya redskap?

– Ja, ja, svarar han.

TV: Se hela inslaget här

Burar lurar fiskar

I Sverige har man utvecklat alternativa fiskeredskap i 20 år. Exempelvis fiskeburar med olika ingångar. Burarna är utformade så att ingen bifångst ska komma med.

Besökarna, som bland andra består av Yann Herrera från mexikanska Världsnaturfonden, har redan hunnit vara ute till sjöss och provat att fiska med verktygen.

– En vaquita kommer inte att lockas in i den, säger Yann Herrera.

Han ser flera fördelar med att fiskarna i Mexiko får ta del av de svenska fiskeredskapen.

– De lär sig hantera alternativa redskap, fiska nya arter och i nya regioner, säger Yann Herrera.

Utvecklats under 20 år

Forskaren Sara Königson hoppas att fiskeredskapen ska bidra till ett hållbart fiske – både för miljön och för småskaliga fiskare. Foto: Natalie Medic/SVT

Sara Königson hoppas att verktygen som finns vid hamnen i Ystad ska bidra till ett hållbart småskaligt fiske i Mexiko, både för fiskarnas och tumlarens skull.

I höst kommer de att åka till Mexiko för att testa redskapen i hemmavatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.