Fisken får fri lejd i Nybroån

Publicerad

Nu är det fri lejd för fisken i Nybroån. Dessutom räknas all fisk som passerar den nya fiskräknestationen i Köpingebro.

På onsdagen invigdes den nya stationen. För alla intresserade finns också en webbkamera där man kan följa fisken vandring.

­­­- Stationen är en viktig åtgärd för vår kunskap om miljön både i Nybroån och i havet. Genom att vi nu får möjlighet att räkna fisken, både när den vandrar upp och ned i ån, får vi god kunskap om utvecklingen av fiskbestånden och därmed vattenmiljön i stort, säger fiskeridirektör Johan Wagnström på Länsstyrelsen Skåne.

Nybroån betraktades för 75 år sedan som ett avloppsdike, kraftigt påverkat av utsläpp. Sen dess har ån restaureras och är nu ett livfillt vattendrag med bra bestånd av havsöring.

Fiskens vandring har tidigare hejdats av dammen till det nedlagda sockerbruket. Dammen har nu rivits och på platsen står en stigränna och en modern fiskräknare som digitalt räknar alla fiskarter som vandrar upp och ned i ån.

– Att följa utvecklingen i vattenmiljön genom att studera hur de arter utvecklas som lever i vattnet ger bättre bild än traditionell vattenprovtagning någon gång i månaden kan ge. Då vandringsfisken lever både i havet och i ån så kan räkningen visa påverkan på miljön i båda dessa områden, säger Johan Wagnström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer