Mats Tångberg och hans hund Sixten hittade Åse Noréns 46 år gamla flaskpost när de var ute och promenerade på Ljunghusens strand. Foto: Privat

Åses flaskpost hittades efter 46 år: ”Jag blev helt tårögd”

Uppdaterad
Publicerad

Åse var bara nio år sommardagen då hon kastade en flaskpost i havet mellan Malmö och Travemünde. I flaskan hade hon och hennes mormor skrivit en lapp till framtiden.

Nästan ett halvt sekel senare hittades det förseglade meddelandet från det förflutna av en hund och hans husse.

Sommaren 1975 var Åse Norén nio år och på väg med sin mormor till Tyskland för att hälsa på sin morfar. Idén till flaskposten fick hon av sin mormor.

– Min mormor höll på mycket med flaskpost och satte in skepp i flaskor och sånt. Så vi skrev en liten lapp och la den i en flaska. Sedan släppte jag iväg den mitt ute på havet mellan Malmö och Travemünde, säger Åse Norén, till SVT Nyheter Skåne.

Att någon långt senare någon annanstans skulle hitta flaskposten, var inget som hon hade förväntat sig.

– Jag blev helt överväldigad. Jag blev helt tårögd och fick ringa mina barn, säger hon, och tillägger att hennes mamma och mormor inte lever längre.

Åse Norén plitade ned hälsningen på lappen och hennes mormor skrev adressen och namnet på färjan som de åkte med 1975. Flaskposten kastade Åse ut mitt i havet mellan Skåne och Nordtyskland. Foto: Privat

Hittades i tången

Mats Tångberg från Höllviken var på promenad med sin hund Sixten på Ljunghusens strand häromdagen när flaskposten dök upp.

– Det var Sixten som började krafsa i tången och då dök den upp. Det var mörkt ute så vi öppnade den hemma. Jag fick dra ut lappen försiktigt med en pincett, säger Mats Tångberg.

Han läste på lappen och letade upp Åse som nuförtiden bor i Vellinge.

– Det var väldigt fint att få tillbaka ett så fint gammalt minne, säger Åse Norén, som idag arbetar som fritidspedagog på Ljungenskolan, inte långt från stranden där flaskposten flöt i land.

Sixten i tången på Ljunghusens strand. Foto: Mats Tångberg

Inte första flaskposten

När Mats Tångberg förstod att det var en liten flicka och hennes mormor som hade skickat flaskposten för nästan femtio år sedan, började han tänka på sin egen historia.

– Jag blir rörd när vi pratar om det nu. Jag minns tillbaka och börjar tänka på min egen mormor som tog hand om mig när jag var liten, säger han.

Hur vanligt det är att skicka och hitta flaskpost nuförtiden är oklart, men för Mats Tångberg var detta hans andra flaskpostfynd. För Sixten, som är en australisk cobberdog, däremot, var det första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.