Malmö Universitets studenter anmäls i högre utsträckning än Lunds Universitets studenter. Foto: Johan Dernelius

Fler anmälningar om fusk på Skånes mindre lärosäten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet avstängningar och varningar av studenter i Disciplinnämnden är procentuellt betydligt fler på Malmö universitet och Högskolan Kristianstad än på Lunds universitet.

Fler elever stängs av från undervisningen i Malmö och Kristianstad än i Lund. Lars-Erik Nilsson, lektor och ledamot i disciplinnämnden vid Högskolan Kristianstad, har en teori om varför:

– Skulle man göra en bedömning utifrån vad man anser är orsakerna till fusk så skulle man kunna tänka sig att rekryteringen ser annorlunda ut mellan olika lärosäten.

På Lunds Universitet anmäls procentuellt färre elever till disciplinnämnden än i Malmö och Kristianstad. Foto: Johan Dernelius

Han menar att elever med högre betyg och vana vid att hantera akademisk text kan vara mindre benägna att plagiera än elever med lägre betyg och mer begränsad studievana.

– En student som tas in med låga betyg, och den risken är väl betydligt större i de små lärosätena, kanske har svårare för att skriva och löper större risk att hamna i situationer där den försöker plagiera.

Resursbrist en av orsakerna till fusk

Jenna Pystynen, kårordförande på Studentkåren Malmö menar att orsaken till att studenter fuskar generellt handlar om resursbrist och knapphändig information till studenterna om vilka regler som gäller vid akademiskt skrivande.

– Vi på Studentkåren Malmö tycker att alla studenter ska ha samma förutsättningar att klara sin utbildning oavsett bakgrund och oavsett lärosäte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.