I Kristianstad byggs det för fullt. Det är en av de platser i Skåne där byggtakten väntas öka nästa år. Foto: Henrik Nordell

Fler bostadsbyggen i Kristianstad – färre i Malmö

Publicerad

I dag släppte organisationen Sveriges Byggindustrier sin prognos för hur många bostäder det kommer byggas i Skåne. I Malmö och Helsingborg kommer byggtakten att avta nästa år, medan den ökar i Kristianstad.

Byggindustrin nationellt förbereder sig för att bygga färre lägenheter nästa år, men i nordöstra Skåne går man mot strömmen. Kristianstad är en av de orter där byggandet har tagit fart.

– I Kristianstad har man tidigt bestämt sig för att få in privata aktörer och valt att satsa. Markpriserna spelar också in, liksom att kommunerna har varit bra på att planera, säger Anders Fredriksson, chef för Sveriges Byggindustrier i nordöstra Skåne.

Mindre byggnation i Malmö

I Malmö och kranskommunerna beräknas bostadsbyggandet minska med tolv procent och i Helsingborg med tio procent jämfört med år 2018. Det visar den prognos som Sveriges Byggindustrier presenterade på onsdagen.

Det sker samtidigt som Boverkets årliga sammanställning pekar på att fler lägenheter behövs. Hela 28 av Skånes 33 kommuner uppger att det just nu är en bostadsbrist.

Ny stadsdel i Kristianstad

En förklaring till ökningen i Kristianstad är att det har byggts en helt ny stadsdel i bostadsområdet i Hammar, men även i andra delar av staden hålls byggarbetarna igång.

Ett av de lokala bolagen renoverar just nu fasaden till ett gammalt residens.

– Vår utmaning är att hitta kompetent personal som kan sina saker. Just nu är det enorm brist på murare, säger Jonas Gustafsson, byggherre.

Totalt i Skåne är prognosen att investeringarna i nybyggda bostäder kommer minska med cirka fyra miljarder kronor mellan åren 2018 och 2020.

Flera stora stora byggprojekt är på gång i sjukhusområden och på järnvägen, men det väger inte helt upp den nedåtgående trenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer