Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullen vid Öresundsbron kontrollerar om förare är drog- eller alkoholpåverkade Foto: Tullverket

Tullen stoppar fler drogpåverkade förare vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket stoppar allt fler förare som kör påverkade av narkotika och alkohol och hypotesen är att ökningen beror på yrkesförare som måste orka långa körningar, men också ett mer drogliberalt Europa.

– Vi har skräckexempel på förare som raglar ut ur sitt fordon och knappt kan stå, men det finns också exempel där vi har svårt att se att personen är påverkad men ändå är det, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

SVT Nyheter Skåne möter honom vid Öresundsbrons gränskontroll och han berättar att vid utgången av oktober månad hade drygt 33 procent fler rattonyktra förare stoppats vid Sveriges gränsövergångar jämfört med hela förra året. En tredjedel av de stoppade rattonyktra förarna är yrkeschaufförer.

Det vanligaste är fortfarande alkoholpåverkade förare men när det gäller narkotikapåverkade visar Tullverkets statistik på en stadig uppgång de sex senaste åren. 2016 stoppades 31 drogpåverkade förare i landet av Tullen. I fjol 155 och hittills i år 144 personer.

Förare hävdar att de måste ta amfetamin

– Det beror framförallt på att vi har lastbilschaufförer som har så långa körningar som de inte är kapabla att göra i nyktert tillstånd. Vi ser en tydlig uppgång av till exempel amfetamin som håller en vaken när man kör och förare säger till oss att de måste ta droger för att hålla sig vakna, säger Oscar Lindvall vid Tullverket.

Men han ser också att diskussionen i flera europeiska länder gällande legalisering av cannabis har en påverkan.

– Vår analys är att det pågår en drogliberal trend i Europa och vissa förare ser inte cannabis som en drog utan anser sig ha rätt att använda det, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.