En då elvaårig elev berättar i dag för SVT:s reporter om hur läraren bad henne följa med in i duschen, där hon uppmanades tvåla in hans rygg. Foto: SVT

”Han bad mig följa med in i duschen”

Uppdaterad
Publicerad

I går åtalades en lärare från Lund för sexuellt ofredande efter att två flickor anmält honom. Många fler elever berättar dock att de har utsatts för hans närmanden.

– Jag minns att han tog mig på brösten, berättar en kvinna som hade honom som lärare i Lund för över 30 år sen.

TV: Se hela inslaget om lärarens ofredanden

Läraren som nu är i 60-årsåldern började arbeta i Lund redan under sent 1970-tal. Hans lektioner innehöll ofta anspelningar på sex minns två elever som gick i hans klass under 1980-talet.

Skrev ”kuk” på tavlan

– Han kunde komma in i klassrummet och skriva ”kuk” på tavlan och be oss hitta synonymer. Han ställde sig tätt bakom mig och sa upprepade gånger ”kan du verkligen inga fler ord?”, säger en kvinnorna som i dag är i 40-årsåldern.

Hon berättar också om ett tillfälle efter en badmintonmatch. Läraren ville att hon skulle följa med honom in i duschen.

– Jag tog av mig handduken och han sa: ”du är modig”. Sen bad han att jag skulle tvåla in honom på ryggen vilket jag gjorde.

Svårt att säga nej

Hon var vid det tillfället elva år och hade svårt att säga nej till lärarens förslag. I dag kan hon se att det var klart olämpligt.

– Han insåg det själv också efteråt. Han kramade och pussade mig på munnen och sa att jag inte fick berätta det för någon.

Det var inte lätt att berätta för föräldrar eller kamrater vad läraren gjorde, konstaterar också den andra kvinnan. Hon blev vid flera tillfällen uppmanad att följa med läraren ner i skolans mörka kopieringsrum.

Pussade på munnen

– Och det dröjde alltid lite innan ljuset tändes och då hann han pussa mig på munnen.

Det fanns andra tillfällen när det inte stannade vi kyssar. Hon berättar om en skolresa till en stugby. Sent på kvällen var hon ensam uppe med lärare som satt grensle över en bänk.

– Han bad att jag skulle sätta mig framför honom. Sen förde han in handen under tröjan och sen den andra handen ner i trosan. Jag blev livrädd och låg vaken hela natten för jag tänkte att han kanske kommer in i min säng.

Tafsade på lektionerna

Han tafsade också vid flera tillfällen på henne under lektionerna.

– Han ville till exempel att jag skulle sätta mig i hans knä under grupparbeten. När jag böjde mig framåt förde han handen upp mot mina bröst.

Efter att två flickor i våras polisanmält läraren för sexuellt ofredande är han sen mitten av mars avstängd från sitt arbete, åtal väcktes igår och polisutredning pågår.

Eleverna klädde av sig

Även skolinspektionen har påbörjat en egen utredning och har hittills samlat in ett 20-tal vittnesmål . Några exempel från skolinspektionens handlingar:

”Han pratade mycket sex och ritade bilder av snoppar...”

”Han var tillsammans med en tjej i 8:an och det var allmänt känt bland alla lärare...”

”På klassresan hade vi lekar som slutade med att eleverna klädde av sig...”

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har sökt såväl skolchef, rektor som skolpolitiker i Lund. Samtliga uppger att det inte har något att tillägga i dag.

– Om jag hade anmält honom och inte hade vittnen skulle jag ha fått ta det hårda slaget, konstaterar den ena kvinnan. Och jag vet att fler elever tänkte så. Och det gjorde även mina föräldrar när jag väl hade berättat för dem.

Elvaåringarna – och deras föräldrar – förstod att deras ord skulle väga lättare än den populärare läraren, en karismatisk person med gott anseende i lärarkåren. Och en auktoritet i klassrummet, svår att säga nej till för unga elever i 11-årsåldern.

– Det handlar om skam, barnen känner skam för att de gått med på lärarens förslag. Och håller därför tyst, säger den andra kvinnan.

”Måste ta på allvar”

Båda kvinnorna hoppas att fler nu vågar berätta. Och att skolledningen tar uppgifterna på allvar.

– De sägs alltid att man inte ska sprida rykten. Men när barn berättar börjar det alltid som ett rykte. Sen kanske det inte stämmer. Men man måste ta det på allvar, säger den ena kvinnan.

Båda är skakade över att läraren kunnat fortsätta arbeta under snart 40 år.

– Det är tragiskt. Det har fortgått så länge. Och att så många har drabbats.

Erkänt i ena fallet

Lärarens advokat Rasmuns Lovén säger att läraren delvis har erkänt.

– Han har erkänt i det ena fallet, vad gäller det andra nekar han till brott.

Det är dock ännu oklart om läraren bara har erkänt att flickans berättelse stämmer eller om han också medger att han har begått ett brott

– Jag kan inte kommentera vilken typ av erkännande det rör sig om, säger Rasmus Lovén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.