Tre av Sveriges stora elektronikkedjor menar att efterfrågan på övervakningskameror för hemmet har ökat de senaste åren. Men försäljningssiffrorna är hemliga.

Fler hem övervakas – med felinställda kameror

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att privatpersoner sätter upp övervakningskameror i sina hem. Samtidigt får länsstyrelsen i Skåne in anmälningar om otillåten övervakning eftersom kamerorna riktas fel.

Enligt tre av Sveriges största hemelektronikkedjor har efterfrågan på övervakningskamerorna ökat under de senaste åren, men försäljningssiffrorna är hemliga. Stöldskyddsföreningen och branschorganisationen Säkerhetsbranschen bekräftar också att efterfrågan ökat, bland annat på grund av teknikutvecklingen.

Kamerorna blir enklare att använda, och är också integrerade i de larmsystem som säljs idag.

– Efterfrågan är stor, absolut. Jag tror att den ökar i samband med smartahemlösningar ökar. Det finns exempelvis kameror som man kopplar till sin mobiltelefon, säger Christian Hammarstedt, butikschef på en av kedjorna i Malmö.

Enkla att installera

Jonas Bengtzén från Östra Grevie tittar på utbudet av övervakningskameror i butiken i Malmö. Som privatperson är det idag väldigt enkelt att köpa och installera kamerorna helt själv, och Jonas ska sätta upp en i sitt hem.

– Ja, det känns tryggare eftersom det hänt mycket i området, inbrott och så, säger han.

Men i takt med att det blir vanligare med kameror i hemmen, så blir det också vanligare att privatpersoner blir anmälda för otillåten övervakning, enligt länsstyrelsen i Skåne.

Många riktar sina kameror fel Foto: SVT

– Det är relativt vanligt att vi får in anmälningar där anmälaren uppger att det bedrivs övervakning från en privat bostad riktad ut mot gator och trottoar, och att det då tar upp ett område som kräver tillstånd, säger Henrik Kvennberg, handläggare på länsstyrelsen.

Varken länsstyrelsen eller Datainspektionen vet hur många bostäder som egentligen har övervakningskameror, eftersom man inte behöver söka tillstånd för övervakning i hemmet.

Får inte filma allmänheten

Men de som blir anmälda till länsstyrelsen saknar ofta kunskap om att man inte får rikta kameran mot allmän plats. Det enda man får fånga på bild är sin bostad eller tomt.

 – Man får inte bedriva övervakning på platser där allmänheten har tillträde utan tillstånd. Det kan få effekter och medföra åtgärder från länsstyrelsens sida. Vi kan förelägga om att man tar ner kamerorna och sedan finns det straffbestämmelser om böter och fängelse i max ett år, säger Henrik Kvennberg.

Om kameraövervakning sker av en privatperson och är avgränsad till att endast ske i den privata bostaden och/eller tomten, samt att personen inte har för avsikt att sprida bildmaterialet till en större krets personer, t.ex. på internet, gäller privatundantaget i kameraövervakningslagen (5 §).

Det betyder att lagen över huvud taget inte gäller för sådan övervakning. Eftersom lagen inte gäller finns det inte heller något krav på skyltning, och man måste inte heller ansöka om tillstånd för övervakningen.

Om kamerans upptagningsområde däremot sträcker sig utanför den egna bostaden/tomten och ut på vägen utanför, gäller kameraövervakningslagen och tillstånd krävs från länsstyrelsen (8 §).

Då gäller också att upplysning om kameraövervakning måste lämnas genom tydlig skyltning eller på annat verksamt sätt (25 §).

Det är länsstyrelsen i varje län som har tillsyn över kameraövervakning på platser dit allmänheten har tillträde.

Källa: Datainspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.