Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Håkansson, forskare och överläkare på beroendemottagningen Triangeln, har sett att fler kvinnor sökt vård för alkoholberoende den senaste tiden. Hör mer om forskningen i inslaget. Foto: Knut Bonde/SVT, Martina Holmberg/TT

Fler kvinnor i Malmö sökte hjälp för alkoholberoende under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Från hösten 2020 sökte fler kvinnor till beroendemottagningen Triangeln i Malmö för alkoholrelaterade problem. Nu vill forskare undersöka kvinnors alkoholvanor i efterdyningarna av pandemins restriktioner.

– Vi är intresserade av att fånga trender i drickande hos kvinnor över huvudtaget, säger Anders Håkansson, forskare och överläkare på beroendemottagningen.

Beroendemottagningen Triangeln har tillfälliga lokaler i år men har samma uppgift – att fånga upp personer med tydliga tecken på alkoholism. Personer som söker vård här är ofta i arbete, har relativt normala liv och behöver inte kopplas till socialtjänsten.

Ingen minskning av vårdsökande under pandemin

Överläkaren Anders Håkansson har tillsammans med forskarkollegor vid Lunds universitet undersökt hur pandemin påverkat vårdsökandet.

– Vi tittade på om vårdsökandet påverkades av antalet smittade eller Systembolagets försäljning och det gjorde det inte. Vårdsökandet påverkades inte av pandemins intensitet eller alkoholförsäljning, säger Anders Håkansson.

Fler kvinnor sökte vård

Det man däremot kunde konstatera var att av de vårdsökande som kom till mottagningen, så var en större andel kvinnor än tidigare. Det resultatet vill forskare undersöka mer, genom intervjuer med kvinnor om vad som fått dem att söka vård. Vidare vill de även se till hur alkoholvanor påverkats efter pandemins restriktioner.

– Idag är vi inte begränsade av pandemin på något sätt som hämmar alkoholförsäljning eller konsumtion. Det kan fortfarande vara så att effekter av ändrade levnadsvanor kan leda till ökade alkoholproblem.

För få söker vård

På ett sätt är det positivt, menar Anders Håkansson, att fler kvinnor söker vård för alkoholproblem för att det betyder att fler får hjälp. Det är många i Sverige som lever med alkoholproblem som inte fångas upp av vården.

– Vi i vården har en tendens att fråga för lite om alkohol, säger Anders Håkansson, forskare och överläkare på beroendemottagningen Triangeln.

Vad tycker du om det?

– Det är ett problem eftersom alkoholberoende är en folksjukdom, det är en vanlig sjukdom – cirka fem procent har ett alkoholberoende. Det har en stor påverkan på folkhälsan rent allmänt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.