Foto: Foto Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Fler måste ta emot de ensamkommande barnen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år kan kommuner tvingas att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar.

Men kommuner utan avtal är kritiska.

– Vi kan inte göra detta med hög kvalitet och värdighet i nuläget, säger Torkild Strandberg (FP), kommunalråd i Landskrona, till TT.

1000 platser saknas

Närmare 4 100 ensamkommande barn och ungdomar väntas söka asyl i Sverige detta år – tio gånger fler än för tio år sedan. Men över 1000 platser saknas, vilket gör att många av barnen får vänta på tillfälliga boenden innan en kommun kan ta emot dem.

– Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna har historiskt sett fått ta ett otroligt stort ansvar för de här barnen och de har gjort det fantastiskt bra, men det har blivit fullständigt skevt, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till TT.

16 saknar avtal

När lagändringen klubbades i riksdagen i september saknade närmare 50 kommuner avtal. I mitten av december var antalet nere i 16. Två av dem är Landskrona och Katrineholm.

Båda kommunerna hänvisar till att de redan tar ett stort ansvar för andra grupper som kommer till Sverige – något som borde beaktas av regeringen.

– En kommuns samlade åtagande på det här området borde vägas in i det här. Inte minst för de barn som placeras i Landskrona – för deras skull, säger Torkild Strandberg, folkpartistiskt kommunalråd i staden.

– Hur vi agerar framåt återstår att se. Lagen förändrar ju våra förutsättningar ganska radikalt, säger han.

Går försiktigt fram

Göran Dahlström, socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, tycker att det borde råda en större solidaritet mellan Europas länder.

– Sverige tar emot flest ensamkommande barn i hela Europa och jag tycker att fler länder ska vara med och dela på det här, säger Göran Dahlström.

Att tvinga kommuner är inte rätt väg att gå, anser intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Att göra en tvångslösning när det gäller en del av en mycket större fråga rubbar balansen i systemet, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.

Migrationsverket kommer dock att gå försiktigt fram.

– Både politiker och Migrationsverket tror på att frivillighet är vägen framåt, men barn ska inte behöva betala priset för att det inte finns tillräckligt många platser i landets kommuner, säger Fredrik Bengtsson.

Daniel Kihlström/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.