Polisen hoppas att kamerorna får vara kvar längre än 90 dagar. Foto: SVT/Arkiv

Efter skjutningarna – fler övervakningskameror i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I februari kommer det sättas upp sju övervakningskameror på Hermodsdal, Lindängen och Nydala för att öka tryggheten.

– Det har varit mycket skjutningar i de områdena. Därför väljer vi att sätta ut kameror för att förebygga och ha bättre kontroll över vad som händer i Malmös utsatta områden, säger Johannes Dontsios, gruppchef vid områdespolisen Söder.

På Lindängen finns redan två kameror uppsatta och under februari sätts det upp ytterligare en till. Hermodsdal och Nydala har inga för tillfället, men nu sätts det upp fem kameror i Hermodsdal och en i Nydala.

Enklare att sätta upp kameror

Sedan ändringen i kameraövervakningslagen 2018 skedde har polisen rätt att sätta upp övervakningskameror upp till 90 dagar utan tillstånd. Om de vill ha kvar kamerorna därefter måste de söka tillstånd hos Datainspektionen. På Hermodsdal, Nydala och Lindängen söker polisen för närvarande tillstånd hos Datainspektionen för att få ha kvar kamerorna längre än 90 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.