Fler poliser syns på Rosengård i Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöpolisen går nu mer resurser för att dämpa våldet som började med mordet på en ung man i förra veckan. Foto: Linda Ekström/ SVT

Fler poliser ska dämpa pågående gängkonflikt i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dramatisk vecka med ett mord och flera riktiga – och falska – bomblarm har Malmöpolisen nu ökat sin närvaro både på gator och bland utredningspersonal. Boende på Rosengård ser fler poliser på plats.

– Vi har allvarliga konflikter mellan grovt kriminella individer och grupperingar i Malmö. Den senaste veckan har vi sett någon form av eskalering, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Ökad polisiär närvaro

Måndagen den 26 augusti mördades en ung man på Ramels väg i Malmö. Därefter har flera falska och riktiga bomber påträffats i och nära Rosengård. Nu har polisen ökat sin närvaro på plats.

– Igår så var det poliser nästan överallt och de gör det tryggt. De försöker prata med ungdomar och jag tycker att det är det som är bäst, säger Zeinab Abou Tayyoun som bor nära polishuset i Rosengård.

– Det har varit lite lugnare de sista åren här i Rosengård men det som händer nu är hemskt. Det är bra med mer polisbilar så det blir lite lugnare, säger Mevludisa Besim som bott i området sen 1970.

– Vi får nu hjälp av polisregion Syd med resurser som kommer att hjälpa oss med synlighet och utredningsarbete. Vi måste snabbt skapa oss en bild av de inblandade individerna och sätta in insatser, säger Nils Norling.

18-åring häktad misstänkt för mordförsök

I torsdags oskadliggjorde nationella bombskyddet två misstänkt farliga föremål på Rosengård i Malmö och natten till fredag greps en 18-åring. Han har nu häktats misstänkt för mordförsök samt grovt brott enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor. 18-åringen förnekar brott enligt hans försvarsadvokat Matilda Wetterlöf. Det rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.