Försäljningen av småhus ökade i Skåne under årets andra kvartal jämfört med samma period i fjol. Foto: Fredrik Persson / TT

Småhusförsäljningen i Skåne ökar

Publicerad

Antalet sålda småhus ökade i Sverige under årets andra kvartal jämfört med samma period i fjol. Men det är stora skillnader mellan länen.

Under andra kvartalet 2018 såldes 1 800 småhus i Skåne. Under samma period i år såldes 1 935, vilket är en ökning med 8 procent. Det visar siffror från Lantmäteriet som ansvarar för det nationella fastighetsregistret.

Nedgång i Malmö

I stora kommuner där priset för ett småhus är högt, som Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala, minskar försäljningen i jämförelse med 2018.

Det kan vara en effekt av att många affärer slutfördes innan införandet av det andra amorteringskravet i mars 2018, enligt Lantmäteriet.

Kronoberg och Blekinge i topp

Procentuellt störst uppgång finns i Kronobergs län där antalet sålda småhus ökade med 21 procent under andra kvartalet jämfört med samma period i fjol.

Även i Blekinge län var uppgången stor med 14 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.