Malmös katthem ser att intresset för att skaffa katt ökat under pandemin. Foto: Hans Larsson

Fler skaffar katt under pandemin – på gott och ont

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att bli kattägare tycks ha ökat under pandemin. På gott och ont, om man ska tro volontärerna på ett av Malmös många katthem. 

Lena Jeppesen är aktiv vid boendet LifeLine, där normalt mellan åtta och tio hemlösa katter får en fristad undan Malmös gator.

”Folk är hemma mer”

Under coronapandemin har hon märkt en tydlig ökning av antalet privatpersoner som anmält sig för att adoptera någon av ställets katter.

– Säker kan man inte vara, men det borde ha med covid att göra. Folk är hemma mer och vill ha sällskap, då gör de slag i saken och skaffar husdjur, tror Lena.    

Å andra sidan går det även att skönja en ökning av antalet nyblivna kattägare som tycks ångra sitt beslut. Under den tid pandemin pågått har ungefär 200 personer hört av sig till organisationen Kattjouren i Malmö och bett om hjälp med omplacering, ofta av påfallande unga katter.

Skyller på allergi

Siffran kan jämföras med de ungefär tio ansökningar som kom in under motsvarande period i fjol – och som handlade om katter i betydligt mer blandade åldrar.

– I princip alla som nu hör av sig och vill bli av med unga katter skyller på allergibesvär. Allergi är visserligen vanligt förekommande – men knappast i den utsträckningen, säger Kattjourens Lina Sivula syrligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.