En katt av rasen exotic, en syskonras till perser. Foto: TT

Sällskapsdjur har blivit dyrare i coronapandemin

Publicerad

Allt fler väljer att köpa hund, katt eller häst i dessa tider, vilket även försäkringsbolagen märkt av. Det ökade trycket har även lett till högre priser.

– Det vore olyckligt om priserna stiger till nivåer så att människor som söker djur inte har råd att köpa den typ av hund eller häst som passar deras livsstil, kunskapsnivå och andra önskemål, skriver Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på försäkringsbolaget Agria i ett mail.

Fler tecknar djurförsäkring

Att fler köper djur märks tydligt när det gäller nyteckning av försäkringar under vården 2020 har försäljningen av försäkringar ökat kraftigt under perioden januari till augusti, uppger försäkringsbolaget.

Smådjur har ökat med 30 procent, häst med 19 procent, hund med 17 procent och katt med 14 procent, enligt siffror från Agria.

Även försäkringsbolaget Sveland märker av den ökade efterfrågan.

– Ja, vårt bestånd har ökat varje månad sedan i april. Det gäller alla djurslag; hund, katt, häst och smådjur, säger Pål Alfvegren, vd för Sveland Djurförsäkringar, i ett skriftligt svar till SVT Nyheter Öst.

Prisbilden

Han ser också att priserna stigit de senaste åren både för hund och häst.

– Från år 2017 till och med september 2020 har medelvärdet ökat med cirka 30 procentenheter, när det gäller hund, uppger Pål Alfvegren.

Likaså på hästsidan har priserna stigit, uppger försäkringsbolaget.

– Från år 2017 till och med september 2020 har medelvärdet ökat med cirka 25 procentenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.