Johan har varit spelfri i över två år – se hur han får stöd online under pandemin. Foto: Alice Mutambala/SVT

Fler söker stöd för spelberoende under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Spelberoendes förening i Malmö har sett ett ökat antal stödsökande sedan coronaviruset bröt ut. Hittills i år har föreningen haft nästan lika många stödsamtal som under hela förra året.

– Personer berättar att de har tappat kontrollen kring sitt spelande. Anhöriga ringer också och de vet inte vad de ska göra, säger Madeleine Tügel, rådgivare på Spelberoendes förening.

Precis som många andra verksamheter har Spelberoendes förening i Malmö anpassat sig efter coronaviruset och ställt om till det digitala. Numera har föreningen både grupp- och individuella samtal online.  

I sviterna av pandemin har föreningen märkt ett ökat tryck på deras stödinsatser. Hittills i år har föreningen haft 209 stödsamtal, vilket är nästan lika mycket som under hela förra året, då 215 samtal hölls.  

– De stödsökande upplever det som en stressad situation. De kanske har blivit av med jobbet eller blivit permitterade. Det kan vara påfrestande när rutiner rubbas, säger Madeleine Tügel.  

För att kunna möta den växande skara människor som söker föreningens stöd har de nu utökat sina telefontider.  

– Vi vill vara mer tillgängliga för gruppen som söker hjälp, säger Madeleine Tügel.

Madeleine Tügel har under coronapandemin sett ett ökat antal stödsökande i de insatser Spelberoendes förening anordnar online. Foto: Alice Mutambala/SVT

“Det tar tid att ställa om”

Johan är en av personerna som har tagit hjälp av föreningen för att få bukt med sitt spelmissbruk. Han har varit spelfri i 2,5 år, men är fortfarande med på många aktiviteter som föreningen anordnar, däribland de digitala gruppsamtalen.  

- Man kan se på folk hur de mår, man ser inte riktigt det online. Det var jobbigt i början, och det tar ju tid att ställa om, säger Johan.  

Eftersom han tidigare har spelat online fanns det en viss oro hos honom när pandemin bröt ut och mycket förflyttades till internet.  

- Det har varit nervöst att allting ska vara online, men jag känner mig så pass stabil att det känns bra ändå, säger Johan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.